Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков защити кадровата си политика пред парламента

Премиерът Огнян Герджиков защити кадровата политика на служебното правителство на изслушване в Народното събрание. От трибуната на парламента Герджиков заяви, че всички негови министри, които са извършили промени, са имали съответните мотиви. Министър-председателят отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Радев, който го попита каква логика и мотиви са водили правителството при извършването на масови уволнения в последните месеци.

"Справката на уволнените и назначените бих могъл да ви предоставя винаги. Тя ще бъде публично достъпна след 2 май", съобщи служебният премиер. По думите му кадровата политика на правителството действително е изнервила немалко хора. Герджиков допълни, че не е възможно да знае какви са мотивите на всички министри.

"Върху мен не е оказван никакъв натиск нито за назначения, нито за уволнения", отговори министър-председателят на въпрос от социалиста Жельо Бойчев.

"В началото на моето изложение казах, че аз не съм уволнил нито един служител в Министерския съвет или в администрация. Не съм отстранявал главния секретар, началниците, директорите на отдели. Това показва, че моето разбиране не е да бъдат уволнявани хора самоцелно и затова не съм го правил", категоричен бе Огнян Герджиков.

Той поясни, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Премиерът посочи, че това не е нещо ново и даде пример със служебните кабинети на Стефан Софиянски и Георги Близнашки. Герджиков изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не спести критика към кадровата политика на служебните министри. Той се обърна към премиера с думите: "Мога да констатирам, че действително сте създали условия за евентуален бъдещ саботаж на правителството. Може би няма друг министър-председател, с толкова много уволнения. Казахте, че нямате отношения към тях. Това означава, че друг ги е разпореждал."

Цветанов добави, че някой трябва да излезе и поеме политическата отговорност за тези уволнения. Той бе категоричен, че колкото по-рано има редовно правителство, толкова по-добре ще бъде за държавата и икономическото развитие. "Коалиционният кабинет ще направи ревизия на назначенията. Така ще гарантираме стабилността и държавата няма да бъде подложена на натиск", обяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във