Банкеръ Daily

Общество и политика

Герджиков ще отговаря на депутатите от комисията за "Грипен"-ите

Бившият служебен премиер Огнян Герджиков ще отговоря пред депутатите от комисията за "Грипен"-ите, както е известна комисията за проучването за избора на нов тип боен самолет. Това обяви председателят Емил Христов. "Ще повикаме всеки, който преценим, че може да ни е от полза, включително и Герджиков", отбеляза Христов преди първото заседание. 

Депутатът от ГЕРБ добави, че хора от администрацията на президента Румен Радев също ще бъдат повикани на заседанията. Той не посочи имена, но обясни, че тези хора са работили в групата на Министерството на отбраната, която е класирала офертите. Очаква се и служебният военен министър Стефан Янев да отговаря на депутатските питания.

"Нашата цел не е да върнем в класирането Ф-16, но ако установим, че тези самолети са отстранени от конкурса неправомерно, ще съобщим на Министерски съвет", каза още Христов.

Той обвини президента Радев, че манипулира общественото мнение по отношение на анкетната комисия като я нарича трибунал. 

На днешното си заседание комисията ще приеме своя вътрешен правилник. Тя трябва да приключи работа си до края на септември.

На 27 юни Герджиков говори пред медиите за работата на служебното правителство по класирането на офертите за доставка на самолети. "Нищо не е предрешено за изтребителите. За разлика от едно влязло в сила съдебно решение, едно решение било на правителство, било на парламент, може да се променя безброй пъти", каза бившият служебен премиер.

Той обясни, че през април е попитал президента Радев, в качеството му на доскоро командващ ВВС, дали служебният кабинет трябва да вземе решението за изтребителите, но не е имало "никакъв намек“ от страна на държавния глава за това как да бъдат класирани офертите.

"Бяхме длъжни, спазвайки графика, зададен от предходното правителство на "Борисов-2" и от предходния парламент, който беше направил пътна карта, ние трябваше до края на април, въз основа на решението на експертното решение на комисията, да класираме кандидатите и ние всъщност валидирахме това, което беше направила комисията, назначена от предходният парламент", обясни Герджиков.

"Още в деня, в който получих дневния ред на предпоследното заседание, ако не се лъжа, на парламента - на двадесет и някой април, се свързах с президента Радев, за да видя неговото мнение като човек, който разбира най-много от авиационна техника, дали се налага ние да вземем такова решение след като вече има подготвен доклад от експертната комисия. Той каза: "Да. Не трябва да се губи време, защото това може да се отрази много неблагоприятно, можем да загубим финансирането, така че трябва да се вземе решение", разказа Огнян Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във