Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ връщат преференцията, ще има нов състав на ЦИК

ГЕРБ ще възстанови преференциалния вот по подходящ начин. Това съобщи депутатът Георги Марков след заседанието на Изпълнителната комисия на партията, свикано от Бойко Борисов.

Управляващата формация ще открие и процедура за избор на нов състав на ЦИК, стана ясно на брифинга в централата на ГЕРБ.

"Ние смятаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална система, която ни обрича на вечни коалиции", изтъкна Марков. По думите му при мажоритарни избори ГЕРБ щели да имат пълно мнозинство.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че във вторник ще се срещне с лидерите на партиите от "Обединени патриоти". "Поканил съм "Обединени патриоти" на среща, защото ако искаме да сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворума", отбеляза още Борисов и допълни, че когато е разчитал на подкрепата на ДПС, винаги е било публично.

Борисов изтъкна, че сегашният състав на ЦИК и действащият изборен закон са на БСП. "Струва ми се нахално сега да изопачават нещата, но имат право", отбеляза премиерът. Бойко Борисов даде заявка, че ГЕРБ ще се съобразят с евентуално президентско вето върху текстовете, относно преференциалния вот.

В последните дни управляващата партия бе подложена на остри критики заради промените в изборния закон. ГЕРБ подкрепиха текстове на ДПС, с които на практика бе обезсмислен преференциалният вот. Цветан Цветанов открито призна, че има теми, по които управляващите намират политически консенсус с ДПС.

В неделя БСП реши, че парламентарната група ще напусне пленарната зала на Народното събрание, докато не бъде започне процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия и докато промените в Изборния закон не бъдат преразгледани. Текстовете бяха атакувани в Конституционния съд от омбудсмана Мая Манолова. Очакванията са президентът Румен Радев да наложи и вето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във