Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: БСП иска да саботира изборите

Депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Данаил Кирилов отговориха на упреците на БСП, че узаконяват фалшифицирането на избори. Управляващите заявиха на насрещен брифинг, че социалистите искат да саботират предстоящия вот за Европейски парламент.

"Те искат по всякакъв начин изборите да бъдат провалени", смята Кирилов, който е председател на Комисията по правни въпроси - водеща по промените в Изборния кодекс. От думите на депутата стана ясно, че на второ четене ще бъде уточнено колко машини да се набавят за целта на машинното гласуване. "Как да изпратим машини в дипломатическите и консулските представителства, на корабите и в подвижните избирателни секции? Постоянният централен изборен орган е на мнение, че това е неприложимо", добави Данаил Кирилов. 

По отношение на намеренията на БСП за смяна на ръководството на ЦИК управляващите заявиха, че сегашният състав може да легитимира и европейските, и местните избори."Изявленията на лидерката на БСП целят да провалят изборния процес - с една неподготвена, нестикована ЦИК. Опозицията търси провокация, а не честни избори", обобщи Кирилов. 

Тома Биков твърди, че от ГЕРБ не са предлагали отпадане на квалифицираното мнозинство в секционните комисия. Този въпрос щял да бъде обсъден преди окончателното гласуване на текстовете. "Нинова се подготвя да оправдае предстоящата, поредна загуба на социалистите на изборите през май, като каже, че ГЕРБ са фалшифицирали изборите", твърди Биков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във