Банкеръ Weekly

Общество и политика

Георги Чолаков ще бъде новият председател на ВАС

Георги Чолаков бе повторно предложен за председател на Върховния административен съд от Пленума на Висшия съдебен съвет. С 20 гласа "за" в четвъртък (17 октомври) членовете на съвета поискаха от президента Румен Радев да назначи Чолаков на поста. Против бяха само съдиите Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

До второто предложение на съвета се стигна, след като веднъж вече президентът отказа да назначи Чолаков и поиска изборът му да бъде "препотвърден" и от новия състав на ВСС. Според конституцията Радев няма право да откаже назначаването му втори път. А това означава, че Чолаков ще бъде следващият председател на ВАС и ще ръководи системата на административното правораздаване през следващите седем години.

Чолаков е юрист с повече от 25-годишен стаж зад гърба си, работил е като съдия, адвокат и нотариус. До момента бе председател на Второ отделение във ВАС, а отпреди седмица е и изпълняващ длъжността "заместник" на председателя на ВАС Георги Колев. Пред членовете на ВСС той даде заявка, че ще се допитва до общото събрание на колегите си при решаването на кадровите въпроси, няма да сформира управленски екип, без преди това да е поискал  и становището на съдиите, ще се опита да преразпредели по-правилно делата между колегиите и различните отделения на ВАС. Обеща и повече прозрачност, и "отваряне" на съда към обществото.  Не му бяха спестени и въпросите, свързани със сегашното управление на Върховния административен съд, с безпринципното командироване на съдии, за неравномерното разпределение на делата между отделенията, за назначените с роднински връзки съдебни помощници и персонал, за едва кретащата тълкувателна дейност  - все проблеми, които новият председател ще "наследи" от досегашното ръководство на съда. 

Фактът, че кандидатурата му за шефския пост бе подкрепена от 48 съдии от ВАС, се очерта като основен мотив в негова подкрепа по време на обсъждането във ВСС. "Винаги съм вярвал в съдийското самоуправление. Ние сме изправени пред избор дали да направим повторно предложение за един кандидат, който е издигнат от общото събрание на колегите във ВАС и няма спор, че голяма част от съдиите във ВАС са се спрели на този кандидат. Мисля, че всякога би следвало да подкрепя решение на общото събрание, без значение за каква ръководна позиция става въпрос. И всеки път, когато не подкрепям такова решение, аз трябва да мога да кажа защо - този път нямам такава причина. Ще подкрепя съдия Чолаков, силно надявайки се колегите да са направили верен избор и силно надявайки се това, което днес той каза пред нас, да бъде изпълнено", обясни Красимир Шекерджиев и допълни, че за първи път вижда Чолаков, не го познава, но внимателно слушал отговорите му пред съвета и бил удовлетворен от това, което е чул.

Най-често соченият мотив за гласуването "против" Чолаков пък беше, че е "сбъркана" процедурата, по която протича прегласуването на кандидатурата му. "Аз няма да подкрепя предложението, на първо място, защото считам, че действаме в нарушение на законовата процедура. Днес трябваше да изслушаме и двамата кандидати за поста - Чолаков и Соня Янкулова. Няма да подкрепя Чолаков и защото той е част от досегашния управленски екип на ВАС, а в досегашното ръководство имаше съществени проблеми. Отговорите, които получих, не бяха достатъчно конкретни и не успяха да ме убедят в неговата решимост за промяна на на модела на ръководство и управление на съда и за начина, по който това може да се случи", заяви Атанаска Дишева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във