Банкеръ Daily

Общество и политика

Фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ връчи годишните си награди

На 6 декември  в София Фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ раздаде годишните си награди за държавни институции. Наградите се връчват за трета поредна година и с тях фондацията отличава администрациите, които търсят и намират начин да бъдат по-близо до гражданите и по-далеч от бюрокрацията. Събитието се състоя в представителството на Европейската комисия в София, под патронажа на Европейския парламент.

Награди получиха:

Патентно ведомство, в категория “Най-добра електронна услуга”. Наградата получи от г-н Давид Сукалински заместник-председател на Патентно ведомство. Услугата, която предлага Патентно ведомство улеснява регистрацията на търговски марки и патенти, като е предвидена възможност за електронно плащане на държавните такси.

Комисия за защита на личните данни, в категория “Прозрачност в управлението”. Наградата беше получена от Проф. Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни. КЗЛД издава ежемесечен електронен бюлетин, в който са описани подробно всички оперативни действия, получени жалби от граждани, както и становища на Комисията.

Комисия за защита на потребителите, в категория “Защита на гражданите от нелоялни търговски практики”. Наградата беше получена от г-н Димитър Маргаритов председател на Комисия за защита на потребителите. Наградата е поради множеството инициативи на КЗП, в които се информират гражданите от какво да се пазят, когато пазаруват онлайн.

Държавна агенция “Електронно управление”, в категория “Системна работа за необратимост на дигитализацията”. Наградата беше получена от г-н Атанас Темелков председател на Държавна агенция “Електронно управление”. Работата на ДАЕУ остава скрита за гражданите, но всъщност заслуга на Агенцията е изграждането на гръбнака на Е-правителството. Съвсем скоро гражданите ще бъдат свидетели на нови електронни услуги.

Община Бургас, в категория “Електронна община”. Наградата ще бъде връчена на кмета на Бургас - г-н Димитър Николов през следващата седмица. Общината е наградена заради електронните услуги, които предлага, както и иновативните методи за идентификация.

Национална агенция за приходите, за “Устойчива събираемост на данъците”. Наградата ще бъде връчена следващата седмица. Наградата е за възможността данъци и осигуровки да се плащат с карта, получаването на уведомителни имейли при получено плащане, както и подобрени процедури, които целят да не се нарушават паричните потоци на бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във