Банкеръ Weekly

Общество и политика

Фалстарт за "антикорупционния" закон

Множество критики и купища препоръки за пренаписване на фундаментални правила - това е засега резултатът от общественото обсъждане на широко рекламирания "антикорупционен" закон на Меглена Кунева. А от публикуваните становища на експертите от Програмата "Достъп до информация" и Асоциация "Прозрачност без граници" става ясно, че ако проектът се приеме в този вид, той не само няма да "разбие" корупцията, но току-виж докарал и обратен ефект.

Творбата (в новия й преправен вариант, след като първият бе бламиран от Народното събрание в края на миналата година) бе пусната за обсъждане в началото на март. Тя предвижда сливането на четири сега съществуващи структури: Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, отдела на Сметната палата, който се занимава с публичния регистър, и Комисията за конфискация на незаконно имущество. Вместо тях ще заработи едно национално бюро, което ще се състои от един председател с четирима заместници, избирани от парламента.

Огромният проект е събрал на едно място цялата нормативна уредба, по която се работи досега. Проблемите обаче започват още в самото му начало - с твърде неясния начин на определението що е "корупционно поведение". А това ще доведе до множество различни тълкувания, до купища неоснователни сигнали и загуба на време за ненужни проверки.

Освен това проектодокументът създава впечатление, че ще останат публични само декларациите за евентуален конфликт на интереси на хората на висши позиции във властта. А какво ще стане с останалите около 100 000 служители в публичната администрация, чиито декларации днес всеки може да види, и каква "обществена нужда" налага това законодателно решение, питат от Програмата "Достъп до информация".

"Обезпокоително е предложението трите действащи закона да се отменят само три дни след обнародването на новия закон. Когато нито ще е създадено новото Бюро за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, нищо ще е назначен негов директор, членове и администрация. Това означава, че например Сметната палата ще бъде длъжна да свали от сайта си публикуваните хиляди декларации за имуществото на висши държавни служители, тъй като няма да има законово основание за тази публичност и ще бъде нарушен Законът за защита на личните данни", пише пък в свое становище адвокат Александър Кашъмов.

Начинът на формирането на новото антикорупционно бюро също буди притеснения. Според Асоциация "Прозрачност без граници" начинът му на избиране с обикновено мнозинство от Народното събрание "предполага пренасяне на влиянието на политическото мнозинство такова, каквото е то към момента на избора".

Предложенията и въпросите, които поставят неправителствените организации, са много. В същото време в парламента вече текат обсъжданията на проектонорматива по групи. Депутатите също са раздвоени в оценките си - недоволни от качеството на предложенията има дори сред управляващото мнозинство. Но е почти сигурно, че те ще минат на първо четене - най-вече заради европейския натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във