Банкеръ Daily

Общество и политика

Евтаназирането на животни е правилно, смятат от БАБХ

Дамян Илиев

Сигурно не сме информирали добре хората, и не всички стопани, но това, което правим е правилно и професионално. Това коментира на извънредна пресконференция директорът на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ Дамян Илиев.

Според него министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е прав, че БАБХ не е информирал достатъчно добре хората. Ако ми поиска оставката, веднага ще я дам, заяви Илиев.

Той посочи, че наличието на заболяването чума по дребните преживни животни е доказано при нас и потвърдено и от Франция. Заболяването е открито на територията на шест села и две общини в областите Ямбол и Бургас, с около 4000 животни. Това са страшни икономически загуби, но в същото време зад нас са 1 млн. и 300 хиляди животни в цялата страна, коментира директорът на БАБХ.

В Шарково има още 400 животни, които не могат да бъдат евтаназирани заради протеста на хората, обясни Дамян Илиев, т.е. там огнището още не е ликвидирано.

Той посочи, че от днес има три-четири случая в 10-километровата зона около огнищата на изнасяне на животни от съседните села в багажници на автомобили, за да бъдат продадени. От БАБХ обясниха, че така заболяването може да бъде пренесено във вътрешността на страната. 

Европейските власти са наложили икономически санкции за общините, в които са огнищата, и за срок от 6 месеца млякото и месото от кози и овце в 10-километровата зона около тях трябва да се преработва там. Сурово мляко не може да напуска тази територия, обясниха от БАБХ. В района имало две мандри, които имат капацитет да преработват млякото.  

В отговор на БСП Дамян Илиев обясни, че първата заповед за евтаназиране на животни е от 25 юни за с. Воден, два дни след като са потвърдени пробите от Франция, а на 28 юни е издадена заповедта за с. Кости. Първото решение на Европейската комисия за районите под контрол е от 25 юни, а второто - от 4 юли. 

От БАБХ обясниха, че не е имало вариант за разделяне на стадата в засегнатите общини, защото животните пасат на едно място. В екипите в Странджа е имало и хора, които помагат на ветеринарните лекари. 

С карантина няма как да се дадат гаранции на другите страни, че мерките ни са ефективни, обясни Илиев. Той посочи, че в понеделник идва мисия на Генералната дирекция на ЕК по здравеопазване и безопасност на храните, която ще провери действията на българските институции.

Не си мислете, че не обичаме животните, каза Илиев. Той посочи, че 20 години е бил практикуващ лекар, имал две кучета и два коня. 

Директорът на БАБХ обясни, че има жива ваксина срещу заболяването, но такива ваксини са забранени в ЕС и се слагат само след специално разрешение. 

Той посочи, че санкциите за страна, която употребява жива ваксина, са за минимум две години и обикновено за цялата държава.

Дамян Илиев посочи, че в Турция има около 700 чумни огнища и е възможно оттам заболяването да е дошло у нас. Той отбеляза, че в пограничните райони се правят повече изследвания и това е причината още в края на юни да е установена чума по дребните преживни животни у нас. Още при първата регистрация на огнище събрахме фермери и кметове да им обясним какво се случва, посочи директорът на БАБХ.

Имаше напрежение, защото не беше ясно как хората ще бъдат компенсирани, вече е ясно, коментира той. Ако си свършим добре работата, Европа ще ни компенсира загубите, добави Илиев. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова спешно пуска жалба до прокуратурата, с която от партията искат незабавно спиране на заповедта за избиване на животните, поразени от чума.

Това стана ясно, след като Нинова посети на място животновъдите от Ямболско.

Тя помолила МВР да оттеглят полицаите, които са изпратени в село Шарково.

Нинова се закани, че няма да си тръгне от селото докато не се изясни ситуацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във