Банкеръ Daily

Деница Златева:

Европредседателството се превърна в пиар акция на Борисов

В българското общество обаче остана усещането, че европредседателството бе превърнато в пиар акция на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. Така заместник-председателят на БСП Деница Златева коментира края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Според нея по време на ротационното председателство Борисов е игнорирал Народното събрание, появявайки се в парламента само веднъж.

Златева изтъкна, че на 1 декември миналата година депутатите са приели програмата за европредседателството, но премиерът и министрите са неглижирали една "много важна точка".

"Тя казва, че министрите трябва да информират редовно парламентарните комисии по напредъка на организацията на приоритетите, а министър-председателя за резултатите от заседанията на Европейския съвет", заяви социалистката пред БНР. 

Златева съобщи, че през тази седмица БСП ще представи оценката си за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Ролята на Кристиан Вигенин, като председател на комисията по европейско въпроси, бе много голяма. БСП даде изключително голям принос към успешното парламентарното измерение на европредседателството, въпреки че към нас имаше много критики, че го саботираме", добави Деница Златева. 

По думите й успех за европредседателството ще бъде, ако бъдат затворени темите за членството на България в Шенген, присъединяването на страната към "чакалнята на еврозоната" и премахването на мониторинговия механизъм.

Златева изказа очакванията си тези теми да бъдат повдигнати по време на австрийското председателство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във