Банкеръ Weekly

Общество и политика

Европейската комисия изправя България на съд

България може да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз заради неизпълнени задължения по въвеждането на общоевропейските правила за електронните паспорти и разрешения за пребиваване. В четвъртък (17 ноември) Еврокомисията реши да заведе дело срещу нашата държава. До май 2012-а тя е трябвало да създаде специално звено, чрез което да се осъществява обмен на информация за биометричните данни, вкарани в личните документи на гражданите и в разрешенията за пребиваване на лицата от трети страни. Чрез това звено за контакт, органите на държавите-членки, които отговарят за сигурността, получават сигурен достъп до такава информация.

"България не е въвела този важен аспект от законодателството на ЕС относно сигурността на документите, с което лишава другите държави-членки от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти", пише в официалното съобщение на Европейската комисия. Още през 2014-а комисарите са изпратили до българските власти официално уведомително писмо, че ако не изпълнят задължението си, ще започне наказателна процедура. И тъй като звеното и до ден днешен не е създадено, комисията в крайна сметка е взела решение да сезира съда.

Практиката показва, че в 95% от случаите държавите членки предпочитат незабавно да направят каквото е нужно, за да не се стига до съдебно дело срещу тях - тоест изпълняват задълженията си, преди да бъдат призовани пред съда в Люксембург. В противен случай могат да бъдат осъдени да го направят, а освен това Еврокомисията може да поиска налагането и на финансови санкции, които никак не са малки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във