Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутатът Ева Майдел повежда Голямото българско хоро в Брюксел

S 250 f7b1673e 8a5e 4449 ab4f 1fe5a89355f8
S 250 bbe7bad6 06c0 4750 a91a e619fb10303e

Българският евродепутат Ева Майдел ще поведе Голямото българско хоро в Брюксел за трета поредна година. Хорото е една от най-българските традиции. То показва не само красотата на автентичния ни фолклор, но и талантливото лице на българските музиканти, изпълнители и творци. Това заяви евродепутатът от Групта на ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която и тази година продължава традицията на Голямото хоро, както и другата традиция, съпътстваща събитието - обличането на символа на Брюксел – Манекен пис, в българска носия.

Започнато от Кристалина Георгиева през 2013 г., Голямото хоро се утвърди като празник, който привлича българи не само от цяла Белгия, но и съседните държави като Германия, Нидерландия и Люксембург. Според Ева Майдел денят за провеждане на Голямото хоро през 2019 –а е избран символично – това е денят на православния Великден - 28 април. Началото е от 14.30 ч.

"Искахме да подчертаем уникалността на българските традиции и привързаността ни към християнски ценности. Вярвам, че България има нужда от позитивните послания на своите традиции, както и от по-добър имидж по света във всяка една социално-икономическа сфера. Затова през последните пет години с инициативи като Голямото хоро и Моята мечта за България работих за представяне на най-доброто лице на България", добавя българският евродепутат.

В Голямото хоро в Брюксел тази година ще се включат музиканти от Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" от Котел, ансамбъл "Бизоне" от Каварна, съставът от българи "На Хорото в Брюксел", както и Ансамбъл "Здравец" от Гент.

Голямото хоро е част от програмата на 13-ото издание на международния фестивал Balkan Trafik.

Facebook logo
Бъдете с нас и във