Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутати искат световна забрана на тестовете върху животни в козметиката

Евродепутати предлагат световна забрана на тестовете на козметични продукти върху животни. Тези тестове са забранени в ЕС от 2004 г. От 2009 г. не се позволява тестване на съставки от козметични продукти, както и продажба на продукти, включващи съставки, тествани върху животни.

На 20 февруари Комисията по околна среда в Европейския парламент прие резолюция, с която се призовава за налагането на световна забрана до 2023 г.  Депутатите призовават ЕС да се застъпи за такава забрана в рамките на ООН и да се предотврати всякакво разводняване на стриктните правила в ЕС, което може да се случи в хода на търговски преговори. Всъщност редица държави вече са въвели забрани за тестване на определени видове потребителски стоки върху животни - Индия, Израел, Нова Зеландия, Норвегия..

Съавторката на доклада на ЕП Мириам Дали (С&Д, Малта) определи резолюцията като ясен сигнал, че тестването върху животни на козметични продукти не може повече да бъде оправдавано. „Вярвам, че ние в ЕС вече сме показали, че забраната работи и че е дошло времето за реални действия“.

Приетият в комисията текст посочва, че забраната не е навредила на развитието на сектора в ЕС и изтъква, че се разработват алтернативни методи с въздействие отвъд козметичната индустрия.

Европа е най-големият пазар на козметични продукти в света и това оказва съществено въздействие върху производителите. Потребителите в ЕС използват поне 7 различни продукта всеки ден - сапуни, шампоани, грим, парфюми и др. Правилата на ЕС целят да гарантират, че всички тези стоки са безопасни за здравето на човека, но без да се правят опити върху животни.

Изследване Евробарометър от 2016 г. потвърждава значението, което европейците отдават на добрата грижа за животните. Около 90% от гражданите са съгласни, че са нужни високи стандарти за защита на животните, които са признати в целия свят, а 89% считат, че ЕС трябва да направи повече за признаването в международен план на необходимостта от грижа за животните.

Един от аргументите срещу тези тестове е, че болестите, които са изкуствено индуцирани в животните в лаборатория, независимо дали са мишки или маймуни, никога не са идентични с тези, които се срещат естествено в човешките същества. И понеже животинските видове се различават биологично един от друг по много значими начини, става още по-малко вероятно експериментите с животни да дадат резултати, които да бъдат правилно тълкувани и приложени по подходящ начин към човешкото състояние.

Разкритията, че "Фолксваген", БМВ и "Даймлер" са финансирали изследователски институт, който е провел експерименти в САЩ с маймуни за ефектите от дизеловите газове върху здравето, си навлякоха не малко критики и повдигнаха въпроса до колко в оправдано използването на животни в научни изследвания.

Парламентът ще разисква и гласува резолюцията на пленарното си заседание през март (12-16 март).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във