Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутат обяви конкурс във Фейсбук на тема #ДругитеЕвропейци

Евродепутатът Светослав Малинов обявява конкурс за Фейсбук публикация на тема #ДругитеЕвропейци като част от продължението на инициативата Европейско междучасие. Всички младежи на възраст между 16 г. и 21 г. могат да се включат, като изпратят текстовете си, придружени с тематична снимка, до 27 май 2018 г., 23:59 ч., на сайта на Европейско междучасие.

Петдесетимата отличени в конкурса ще вземат участие в Лятното европейско междучасие -  вдъхновяващо петдневно лятно училище от 5 до 9 юли 2018 г. Екип от лектори и ментори ще води победителите по пътя на придобиване на знания за ЕС, комуникационни умения за онлайн среда и работа в екип, които да ги превърнат в дигитални посланици на Европейско междучасие.

Конкурсът стартира малко след Деня на Европа и цели по необичаен начин да насочи вниманието на младежите към другите страни от Съюза. Те ще трябва да идентифицират интересна особеност за избрана от тях европейска държава и да я представят в кратък текст между 150 и 300 думи, подходящ за публикуване онлайн. Както подобава на Фейсбук публикация, авторите трябва да добавят и изображение, лично авторско или от сайт със снимки за безплатно ползване. Емотиконите :) и #хаштаговете също са добре дошли, споделят организаторите. Важни критерии при оценяването са грамотност, оригиналност на темата и увлекателен изказ. Участниците могат също да публикуват текстовете си и на Фейсбук страницата на Европейско междучасие, а тримата младежи, чиито публикации съберат най-много харесвания, ще спечелят наградата на публиката и, съответно, сигурно място на Лятното европейско междучасие. И при този сценарий кандидатстването през официалния сайт на Европейско междучасие остава задължително.

Светослав Малинов реализира Европейско междучасие в израз на позицията си, че Европейският съюз трябва да бъде изучаван в училище, като за последните три години е посетил близо 70 средни училища в България, достигайки лично до близо 5 хиляди ученици и близо 300 учители. Така инициативата постепенно се развива и сега прераства в т.нар. Европейско междучасие 2.0 - вертикална структура-мрежа, която работи на принципите “комуникация от ученик към ученик” и “учене чрез преживяване”. Така победителите в конкурса ще се превърнат в дигитални посланици на Европейско междучасие и ще предават знанията си на своите връстници основно чрез онлайн канали. Освен тях в ядрото на мрежата ще бъдат включени и учители, които застават зад каузата, като например дългогодишните партньори от Национално сдружение на европейските клубове в България. Идеята е и след приключване на Лятното европейско междучасие мрежата да продължи да съществува и да се разраства все повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във