Банкеръ Daily

"Обединени патриоти" предлагат

Есемесите от институции и банки да са само на български

Групата на "Обединени патриоти" в Народното събрание внесе проектозакон за българския език, според който официалните институции ще бъдат задължени да говорят и пишат само на български език. Есемесите трябва да бъдат само на български, е разписано още в закона.

"Глоба между 1000 и 5000 лева ще грози тези чиновници, които говорят на турски или друг език в институция. Много институции, мобилни оператори и банки, които ни атакуват със съобщения на шльокавица, ще трябва да минат на кирилица. Разписва се и задължение всяко електронно устройство, което се продава в България - джиесем, лаптоп или друго, да бъде кирилизирано. Ще има и подкрепа за създаване на български електронни шрифтове.", обясни зам.-шефът на групата Искрен Веселинов.

По конституция българският език се прилага според закона, но такъв няма от 1991 г., обясни лидерът на парламентарната група Волен Сидеров. Той показа снимки на полицаи, на които на гърба на униформите пише само на латиница.

Също така ще бъде създаден културен институт "Св. Св. Кирил и Методий", който да разпространява българската култура извън границите на държавата и да сертифицира преподаването в училищата в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във