Банкеръ Daily

Общество и политика

Елена Йончева: Още през 2017 г. АПИ е знаела за пътя край Своге

Депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че се е сдобила с документ относно конкретния участък край Своге, където през август тази година 20 души загинаха. Документът е бил изпратен и на прокуратурата. От думите й се разбра, че това е констативен протокол от експерти на община Своге от 20 юни 2017 г.

В документа са записани 7 точки, в които се описва лошото сцепление на асфалта и завой с голям вираж. Още тогава общинските експерти са поискали от пътната агенция тези проблеми да бъдат отстранени незабавно, разясни Йончева.

"Изводите трябва да ги направи прокуратурата. Имаме 20 загинали. Министър Нанков казва, че в горния слой на асфалта има добавен варовик, в резултат на което пътят става хлъзгав. Според експертите подмяната с варовик прави пътя много по-евтин", каза депутатът от БСП пред bTV.

Елена Йончева заяви, че Камарата на строителите в България се е срещала с ръководството на партия, за да разубеди Корнелия Нинова и да не се иска независима експертиза на пътищата.

По повод позиция на браншовата организация, в която тя поиска оставката на четирима депутати от левицата и заплаши да обсади парламента, Йончева подчерта, че "искането към АПИ не е насочено срещу строителните фирми". По думите й това е опит строителите да бъдат защитени, "защото именно липсата на такава експертиза удряла по реномето на строителите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във