Банкеръ Daily

Ръководството на НДК

Екранът пред стенописа на Йоан Левиев е поставен временно

В момента в НДК се правят технически проби в залите, предназначени за Председателството. Екранът пред стенописа „Човекът и мирът” на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см. пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място. Това обявиха от НДК в писмо до медиите.

Повод за коментара е възмущението на дъщерята на художника Йоана Левиева-Сойер, която публикува гневен пост във Фейсбук: "Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това въпиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран! Фреското на баща ми, Йоан Левиев е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори", написа тя.

Вчера министърът на културата Боил Банов заяви по време на вчерашната обиколка с медиите в НДК, че след ремонта на НДК всички над 80 произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК, са частично реставрирани. Министерство на културата и управленският екип на НДК твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно – конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък.

Междувременно председателят на борда на директорите на НДК Борислав Велков проведе разговор с Йоана Левиева-Сойер, който протече в приятелски тон и я увери в горното, както и че екипът на НДК полага всички усилия да съхрани изкуството в НДК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във