Банкеръ Weekly

Общество и политика

Двама в битката за ВАС

Георги Чолаков
S 250 8442f763 b670 456c 89aa 28fd010090bd

Трима членове на Висшия съдебен съвет номинираха съдия Соня Янкулова като кандидат за председател на Върховния административен съд.

Кандидатурата на Янкулова внесоха Юлия Ковачева, Соня Найденова и Галина Карагьозова. Това стана в последния възможен момент - на заседанието на ВСС в четвъртък (22 юни). "Длъжността председател на ВАС поставя високи изисквания и съдия Янкулова отговаря на професионалните и нравствените стандарти за този пост", представи кандидатурата Юлия Ковачева.

Така в състезанието за шефския пост във ВАС вече официално влязоха двама претенденти: Соня Янкулова и Георги Чолаков. Чолаков бе лансиран от сегашния шеф на съда Георги Колев. Той обаче получи и подкрепата на общото събрание на съдиите във ВАС - при това отново в надпревара с Янкулова, която също бе издигната като кандидат от своите колеги.

Дотук общото мнение и за двамата кандидати е, че са доказани професионалисти и се ползват с авторитет след колегите си. Изборът обаче вече е в ръцете на ВСС.

Изслушването на кандидатите ще бъде на 11 септември, след него ще се проведе и гласуването.

Според правилата новият председател на ВАС трябва да бъде избран "с не по-малко от 17 гласа" - т.е. необходимо е минимум толкова от членовете на ВСС да застанат зад Янкулова или да подкрепят Чолаков. Ще се гласува едновременно за двамата. Ако нито един от кандидатите не спечели от първия път нужния брой гласове, ще има балотаж, а ако и той се провали - процедурата ще трябва да започне отначало.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във