Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Дупнишкото КТБ" ще завлече стотици

Десетки, а вероятно и стотици ще се окажат пострадалите от фалита на Кредитно-спестовната кооперация "Дупнишка популярна каса", която медиите вече кръстиха "Дупнишкото КТБ".

Със случая вече е запозната и Върховната касационна прокуратура, на която в петък (1 юли) правосъдният министър Екатерина Захариева е препратила над 30 жалби на граждани, подадени при нея. В тях хората твърдят, че са дали спестяванията си в касата заради високата лихва - около 14-18 процента. Внезапно обаче офисът й осъмнал заключен, а всичките им опити да се свържат с нейни представители удряли на камък.

По разпореждане на местната прокуратура проверка е образувана още през април. Но дали ще се стигне до наказателно дело и обвинения срещу ръководството на кооперацията на този етап никой не може да каже. Затова пък е сигурно, че вложителите ще чакат с години да си получат парите обратно, ако изобщо подобно нещо някога се случи.

На 13 юни с решение на Пловдивския окръжен съд кооперацията е обявена в несъстоятелност. Молбата за откриване на производството е подадена от самата популярна каса с мотива, че "поради влошените икономически условия и невъзможността да събере вземанията от своите длъжници, както и поради други фактори... е натрупала задължения към държавата и кредиторите в големи размери и не може да ги обслужва". В съда е представен списък с общо 229 кредитора, като натрупаните задължения към тях са за 4 128 722 лева. Само за осигуровки и данъци  кооперацията дължи на държавата над 17 000 лева. А освен това официално е обявила пред съда, че е спряла да плаща поради липса на средства още на 10 март тази година.

Според назначената пък от съда експертиза кооперацията е буквално "изпразнена" от съдържание - в решението изрично е посочено, че тя няма дълготрайни активи, а в офиса и са били намерени едва 3000 лева. Точно заради тази липса на пари, които са необходими за заплащане на разноските по производството по несъстоятелност срещу популярната каса, делото в съда е спряно и дори няма назначен синдик.

В момента, докато текат сроковете за обжалване на решението на Пловдивския съд, се чака или длъжникът, или някой от кредиторите да внесе 6000 лв., за да може производството все пак да продължи. Ако никой не внесе тази сума в рамките на година, то ще бъде прекратено и кооперацията просто ще бъде заличена от Търговския регистър. Което вече ще е край на всяка надежда за кредиторите да си върнат парите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във