Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДСБ и "Да, България" търсят общ път

Атанас Атанасов
S 250 ba766b86 3ab7 40ad a3be 45e522f73249

В последно време се създаде усещането, че нещо необичайно се случва в държавата. Причината е в политиците ни, които от месеци се държат меко казано странно, присъщо най-вече за предизборни кампании. За пример могат да са дадат опитите на БСП да събори крепостта на ГЕРБ, изградена от роднински и приятелски назначения по места. Както и контраатаките на управляващите под формата на обвинения в корупция. ДПС и Патриотите пък подновиха лютите си спорове за национализма и либерализма, като от движението се присетиха и за жертвите на възродителния процес. А Марешки на свой ред отново заговори за евтините горива и борбата с монополите... Всичко това може да означава две неща - или партиите отрано се подготвят за местните избори и тези за европейския парламент през 2019-а, или на хоризонта се задава нов предсрочен вот след българското председателство на Съвета на ЕС.

На този фон при извънпарламентарните партии също текат интересни процеси. Особено в дясноцентристката общност. Преди дни стана ясно, че две от основните формации в този политически спектър - "Демократи за силна България" на Атанас Атанасов и "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов, подготвят обединение. Атанасов и Иванов бяха категорични, че никога не е имало съмнение в общия им политически път. Консолидацията била съвсем естествена, предвид общата им история и преждевременното напускане на кабинета "Борисов 2" през 2015-а заради неслучилата се реформа в съдебната система. Те заявиха амбициите си за година и половина (до следващите редовни избори) да създадат и по-широк антиправителствен фронт. В момента, освен двете формации, той включвал и партиите ДЕОС, "Зелените" и БЗНС на Николай Ненчев. Както и надпартийната платформа "Нова република" на Радан Кънев, но тя следвало да се възприема като гражданската квота на ДСБ.

Атанасов и Иванов не пожелаха да кажат колко ще се разшири въпросният съюз и дали ще поканят за разговори колегите си от "Реформаторския блок" - СДС и ДБГ, които също твърдят, че са готови за обединение под мотото "Анти ГЕРБ". Бившият икономически министър Божидар Лукарски дори отправи ексклузивна покана за разговори към хората на Атанасов, която на този етап обаче изглежда пренебрегната. И то под претекст, че "светлосините" все още не са се разграничили от сегашното управляващо мнозинство.

Иначе задачите, които стоят пред ДСБ и "Да, България", не са никак малко. Логично е, разбира се, да се започне от финансирането на политическата им дейност и проблемите, които досега бяха препъни камък пред единодействието. Не са за подценяване и действията на властта, която със сигурност ще се опита чрез проправителствените медии да саботира някои техни инициативи. Едва ли ще се размине и без вътрешни противоборства, а и "подливане на вода" от другите представители на "дясното", които също ще търсят по-добро представяне при следващо гласуване. Именно затова Атанасов и Иванов не бива да губят много време в приказки, както постъпиха преди две години бившият правосъден министър и Радан Кънев, загубвайки по този начин цялата инерция от излизането им в опозиция.

С няколко общи декларации ДСБ и "Да, България" като че ли вече започнаха да извеждат въпросите, по които имат обща позиция. Но ще е грешка, ако реториката им бъде сведена само до Бойко Борисов, Делян Пеевски и съдебната реформа. Въпросителни ще възникнат и около евентуално участие в управленска коалиция с ГЕРБ, която засега е окупирала дясноцентристкото пространство. Това е нож с две остриета. Ако ДСБ и "Да, България" кажат, че няма да се коалират при никакви обстоятелства, отново ще ги обявят за секта. Ако пък заявят, че ще се коалират, ще ги обвинят в безпринципност.

Анализаторите посочват и други моменти, на които ДСБ и "Да, България" не би било лошо да обърнат сериозно внимание. Да речем на нервността на голяма част от избирателите в център-дясно, които след изборите през март останаха без представителство в парламента. Очевидно е също така, че двете партии не бива да повтарят порочните практики на "Реформаторския блок" за безпринципни назначения и подреждане на листи. Тема, която е изключително актуална в момента. Естествено, десните е необходимо да се разграничат и от образа си на "фейсбук група" и "жълтопаветници", за което обаче се изисква сериозна работа по изграждането на структури в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във