Банкеръ Daily

Общество и политика

Дракула е българин, твърди Божидар Димитров

Известният Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин. Това заяви в предаването "Операция:История“ по bgonair  проф. Божидар Димитров.

"Всичките му документи са писани на български език, а до 17 век официалната документация в голяма част от днешна Румъния се е водила на книжовен български език", обясни Димитров. 

Относнои голямата победата на цар Калоян над рицарите на император Балдуин Фландърски край Одрин на 14 април 1205 г., Божидар Димитров посочи, че по този начин Калоян спасява източното православие от силно негативно настроената срещу него Латинска империя. 

Говорейки за българското възраждане директорът на Института за исторически изследвания на БАН доц. Даниел Вачков посочи, че“ въпреки стопанския напредък, въпреки къщите на няколко ката, българинът не е действал сметкаджийски и е имал куража да въстане срещу османското владичество“.  

Историкът и специалист по османистика Валентин Митов акцентира на тежкото положение на българите по време на 5-вековното робство и особено на ''кръвния данък'' за съставяне на еничарския корпус.   

Журналистът Мила Вачева разказа увлекателната история за това как е демонтирана, изгубена и после отново намерена огромната петолъчка на бившия партиен дом в София. Според нейните проучвания  Партийният дом е имал две петолъчки, като едната е доставена през 1985 година и е имитирала напълно Кремълската звезда, а за направата освен рубин, са използвани и два килограма злато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във