Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДПС ще вади на светло и скритите собственици на медии

Велислава Кръстева и Хамид Хамид

ДПС представи официално в сряда (11 юли) в парламента допълненията си към Закона за задължителното депозиране на печатните и други издания, по-известен като медийният закон на Пеевски.

Промените бяха внесени на 10 юли в деловодството на Народното събрание и предвиждат законът вече да задължава медиите да декларират не само официалния си собственик, но и скрития, който контролира редакционната политика. Освен това те ще бъдат длъжни да разкриват не само грантово финансиране, но и средства, които са получавали с кредити и по договори с държавата, общините или политически субекти. Сред новостите е и въвеждането на санкции от 10 хил. до 30 хил. лв. за различни нарушения на законовите изисквания, свързани с детайли около собственика и собствеността на дадена медия.

Проектът бе представен на специален брифинг в парламента от част от вносителите - Велислава Кръстева и Хамид Хамид, които изготвиха измененията заедно колегите си от парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. Според Кръстева с допълненията са се опитали да отговорят на критиките след приемането на законопроекта на първо четене миналата седмица.

"Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии", коментира депутатът от правната комисия Хамид Хамид. Според него е важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма.

"Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство? Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото? Със сигурност това не са депутатите от ДПС", отсече Хамид.

От ДПС призовават председателятна парламентарната комисията по културата и медиите Вежди Рашидов да организира дискусии между народните представители и медиите, за да се постигне прозрачността.

"С осигуряването на прозрачност искаме да гарантираме две неща - противопоставяне и превенция на фалшивите новини, на всеки опит за задушаване на свободата на словото  чрез инструментариума на собствениците на медиите. Настоявам да продължим да гледаме в тази посока, защото докато не се регулират тези важни за обществото отношения, няма как да продължим напред", отбеляза Кръстева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във