Банкеръ Daily

Общество и политика

Девет мераклии за шефския стол в БНТ

Деветима кандидати подадоха своите документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия /БНТ/, съобщиха от Съвета за електронни медии /СЕМ/. Това са Стоил Рошкев, Теодор Ангелов, Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Радослав Главчев, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Константин Каменаров е журналист и бивш оперативен директор на БНТ. Кошлуков пък е политик и журналист, бе за кратко изпълнителен директор на ТВ7, преди телевизията да фалира.

Валерий Тодоров е бивш директор на БНР, а Сашо Йовков е спортен журналист. 

Иван Гарелов.пък дълго време бе водещ на предаването "Панорама", а за последно медиен съветник на бившия служебен премиер Огнян Герджиков.

СЕМ ще обяви допуснатите до процедурата по избор на нов генерален директор на БНТ на 8 август. Допуснатите до изслушване ще бъдат съобщени на 17 август, а самите изслушвания ще са на 21 и 22 август. Гласуването за нов генерален директор ще се проведе ден по-късно. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи три гласа от петчленния състав на медийния регулатор.

Според бившия председател на СЕМ Георги Лозанов обаче конкурсът може да се окаже нелегитимен, а резултатът му, какъвто и да е той, може да бъде оспорен в съда.

Лозанов обясни, че регулаторът не си е свършил работата и не е изпълнил разпоредбите в Закона за радиото и телевизията, който гласи, че конкурсът за нов генерален директор на БНТ трябва да бъде обявен преди изтичането на мандата на стария шеф на обществената медия.

Мандатът на сегашния генерален директор на БНТ Вяра Анкова изтече още на 1 август 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във