Банкеръ Daily

Общество и политика

Десните пишат до Димитър Главчев: Защитете правата на българските граждани от незаконно подслушване

Десните излязоха с отворено писмо до председателя на парламента Димитър Главчев. В него ДСБ на Атанас Атанасов и "Да, България" на Христо Иванов "изразяват опасенията на българското общество относно оповестените в публичното пространство факти, за недопустима намеса в личния живот на български граждани, за която няма адекватна реакция от нито една институция в страната".

"Става въпрос за направените редица публични изявления от председателя на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков, в които той изнесе сведения за груба злоупотреба със специални разузнавателни средства, заявявайки че "има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, с цел сплашване, натиск или шантаж”. Тези факти са силно обезпокоителни и създават съмнения за тежко нарушаване на основни граждански права, гарантирани от българската Конституция. За констатираните от бюрото нарушения, г-н Рашков твърди, че е сезирал съответно - Главния прокурор, ВСС и Министъра на правосъдието, очевидно без резултат", обясняват от десницата.

Те изтъкват, че съгласно Закона за СРС, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, е независим държавен орган, който се конституира чрез избор от НС. И затова настояват Главчев да свика заседание на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона на електронните съобщения.

ДСБ и "Да, България" искат на заседанието на комисията да бъдат изслушани председателят и всички членове на Националното бюро и да се извърши детайлна проверка за всички случаи на злоупотреба със специални разузнавателни средства. "Поради чувствителността на тази тема очакваме българската общественост да бъде запозната с резултатите от работата на Комисията, както и какви действия ще бъдат предприети за търсене на съответната отговорност", пишат още двете партии.

"Адекватната реакция на висшия орган на държавна власт в Република България по такъв основен проблем на демократичната държава би било лакмус за разделението на властите, за върховенство на закона и не на последно място за отговорността на народните представители пред избирателите. Надяваме се, че няма да се поддадете на натиск и ще защитите независимостта на българския Парламент!", казват в заключение от ДСБ и "Да, България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във