Банкеръ Weekly

Общество и политика

Десницата пак е неподготвена за избори

Димитър Делчев

Цяло чудо ще е, ако тази година няма предсрочни парламентарни избори, възкликна преди дни един политолог. И ако наистина има такива, т. нар. стара десница отново ще бъде изненадана и неподготвена така, както снегът през януари сварва по бели гащи общинските власти.

Колкото пъти си отворят устата пред медии, десните лидери говорят за съюзи и обединения, а делата им са в точно обратната посока. Преди дни на Национален съвет в Хисаря "Движение България на гражданите" взе решение да замрази членството си в Реформаторския блок с опция по-късно да го напусне. Водената от Димитър Делчев партия поиска и оставката на правителството и премиера.

Повод за тези действия на формацията стана срещата на други представители на Блока - лидера на СДС Божидар Лукарски, здравния ексминистър Петър Москов и бившия общински съветник и депутат от ДСБ Димитър Бъчваров с вицепремиера Валери Симеонов, за да обсъдят промени в енергийния закон. Впрочем СДС и партията на Симеонов НФСБ вече са съседи, помещават се под един покрив в емблематичната сграда на "Раковски" 134. А Лукарски не крие мерака си да се сближи с патриотичната формация и вероятно си прави сметки и да я използва като ракета носител на следващите избори и пак да стане депутат.

Всъщност няма никаква гаранция, че коалицията между НФСБ, "Атака" и ВМРО ще се запази до следващите избори. От началото на годината в тяхното обединение непрекъснато избухват скандали и трите формации действат като отделни политически субекти в много отношения и най-вече в партийната пропаганда. Миналата година пък Лукарски обяви новата консервативно-патриотична линия на Реформаторския блок, която вероятно служи за основа на сближаването му с Валери Симеонов. Няма да е чудно, ако СДС продължи да използва марката "Реформаторски блок" и направи коалиция с НФСБ. 

Такава перспектива обаче не се харесва на коалиционните му партньори в Реформаторския блок. ДБГ застанаха твърдо срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, след като вече не са в управлението на държавата. Тази позиция пък ги приближава в известна степен до ДСБ и "Да, България". Та в срещата на Лукарски, Москов и Бъчваров с вицепремиера те провидяха някаква колаборация с управляващите и присламчване към властовата трапеза.

"В България има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление", твърдят от партията на Меглена Кунева. Според тях има опити на част от членовете на Реформаторския блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, "в това число и срещи между членове на Блока и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията."

Димитър Делчев, Найден Зеленогорски и съпартийците им констатират, че има недостиг на политическа воля за изграждане на реформаторски общности по места, които да се противопоставят на корупционния и феодален модел на управление на общините. Така от ДБГ мотивират замразяването на членството си в Реформаторския блок и отказа да участват в органите на управление на коалицията. Хората на Делчев настояват за незабавна оставка на Бойко Борисов и корупционното му управление, за създаване на антиГЕРБ коалиция и на антиГЕРБ общности по места, които да са в основата на алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление. Те искат също да се изготви реформаторска платформа с акцент върху смели действия в сектори сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията. Във връзка с тези цели ДБГ ще направи допитване до структурите си и ако в срок от един месец не бъде подкрепена от останалите членове на Реформаторския блок, ще напусне коалицията.

Дали ще отиде при ДСБ и "Да, България" обаче и дали тези две формации са готови да я приемат е рано да се прогнозира. Има индикации, че партиите на Атанас Атанасов и Христо Иванов готвят коалиция помежду си, но според информирани тя била на много ранен етап. От ДБГ засега дават да се разбере, че на този етап целта им е да се освободят от СДС и коалицията Реформаторски блок. Делчев не бил водил разговори с ДСБ и "Да, България".

Проблемът е, че предсрочните парламентарни избори стават все по-възможни, а десните партии го дават яваш-яваш, сякаш вечността е пред тях. Най-напреднала изглежда все пак работата при ДСБ и "Да, България". Вече от години те имат тясно взаимодействие с още две партии - ДЕОС и "Зелените", а отскоро и с БЗНС на Николай Ненчев. Според информирани се очаквало до Великден да бъде създаден ясен единен политически субект с име и организация. Планирала се и по-строга ръководна йерархия, за да не се повтори хаосът с Реформаторския блок. От ДСБ обаче признават, че засега не се мисли за присъединяване на ДБГ, тъй като все още им нямали доверие, а също така не било ясно кой дърпа конците в партията на Кунева след избора на младия Димитър Делчев. Смята се, че там като "сив кардинал" се изявява Найден Зеленогорски, а някои подозират дори Даниел Вълчев. От формацията на Атанас Атанасов и Радан Кънев не били сигурни и в искреността на твърдата линия спрямо ГЕРБ. Признават обаче, че ДБГ има силни местни структури и че в нея има много качествени и почтени хора.

ДБГ пък демонстрира самочувствие, че и сама може да се справи, ако се наложи. Проблемът й обаче е, че разполага с малко разпознаваеми лица на национално ниво. Остава и възможността десните партии да действат ад хок при възникване на ситуация на предсрочни парламентарни избори, което нито е добра стратегия, нито печеливша тактика в дългосрочен план.

Освен перманентното разделение не на последно място проблем за малките десни партии продължава да бъде и липсата на ясно и единно лидерство. Там все още няма харизматична, изявена и достатъчно авторитетна личност, която да може да ги сплоти и обедини. Няма да е изненада, ако евентуалният предсрочен вот пак свари десницата неподготвена и тя отново остане извън борда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във