Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатски локуми за пенсиите

Пенсионерски сдружения организираха на 28 ноември неуспешен протест пред парламента.
S 250 c651ea4a f531 4dad 87ef 0dbacf2e5047

Политиците ни са уникални, в света други такива няма. Поредно доказателство бе традиционният дебат за размера на пенсиите - винаги всички политически сили искат да ги увеличат, но някак доходите на възрастните все си стоят на дъното. Повод да се бръкне в раната на пенсионерите отново бяха дебатите за държавния бюджет за следващата година.

Опозицията в лицето на БСП и ДПС реши да се хареса на възрастните гласоподаватели и предложи минималната пенсия да бъде 300 лв. от 1 юли 2019 година. Социалистите внесоха предложение за преизчисляване на всички пенсии и отпадане на техния таван. Карадайъ и компания пък видяха възможност за пореден път да захапят "Обединени патриоти", които предложиха същия размер през 2016-а. 

"Или говорете истината, или мълчете. Защо да не подкрепите предложението? Може би  защото сте притиснати от голямата коалиция, която ви заплашва, че ще счупите правителството, а на вас не ви се иска да изпускате властта", атакува депутатът от БСП Георги Гьоков. 

От своя страна Рамадан Аталай разкритикува Патриотите, че популистки са обещали преди изборите 500 лв. минимална пенсия. "Няма как днес да излизате и да казвате: добре, че бяхме ние за 200 лв. пенсия. Това, че отказвате пенсията да стане 300 лв., е пълно безобразие", отбеляза той, допълвайки, че малкият партньор в управлението е донесъл само упадък на държавата и ГЕРБ вече се чудели как да излязат от ситуацията. 

В отговор на трибуната излезе лидерът на НФСБ Валери Симеонов в първо изказване след завръщането си в парламента. "Естествено, че това, което казвате, е манипулация. Истината е, че при гласуването през 2016-а в чл.1, което е рамката на бюджета и от което зависи вдигането на пенсиите, вие дадохте четири гласа. Следващите 20 гласа, които дадохте, нищо не промениха. Крайно време е да спрете да спекулирате Когато сте в коалиция, няма как да не се съобразявате с по-големия партньор", изтъкна Симеонов. След това се обърна към ДПС, изказвайки задоволство, че Патриотите пресекли влизането на "втора протурска партия" в Народното събрание и пратили ДПС на четвърто място в подреждането на политическите сили. 

От ГЕРБ се защитиха, упреквайки БСП, че при последното й управление е увеличила минималната пенсия с 4 лв. - от 150 на 154 лева. Според народната представителка Светлана Ангелова социалистите били "царе на популизма, фалитите и дефицитите".

Въпреки караницата и желанието на всички за по-високи пенсии текстовете от Закона за бюджета останаха непроменени - минималната пенсия ще бъде увеличена от 1 юли на 219 лева. Таванът ще е 1200 лева, а преизчисляване няма да има. В същото време пенсионери протестираха пред Народното събрание. Те се срещнаха с депутати от БСП начело с председателката Корнелия Нинова, която им обеща, че като вземе властта, първата й работа щяла да бъде увеличение и преизчисляване на пенсиите.

Иначе през седмицата социалистите яхнаха поредния скандал - този път с жилището на финансовия министър Владислав Горанов. Групата на БСП обяви, че ще сигнализира антикорупционната комисия за медийни публикации относно апартаментите на четирима депутати от ГЕРБ и бившия народен представител Антон Тодоров. Публикациите тръгнаха от анонимния блог на "Чудослав" и сайта "Валенюз", които предварително са обявили, че статиите им са непроверени и може да пускат фалшиво съдържание. С интерес обаче ще проследим резултатите от проверката на комисията "Антикорупция". 

При Патриотите напрежението като че ли поспадна и всеки от съпредседатели на съюза се захвана със собствените си задачи. Още не е ясно обаче дали "Атака", ВМРО и НФСБ ще се явят заедно на евроизборите през май догодина. Препъникамък за общото участие е подреждането на листата. Валери Симеонов например твърди, че тя много трудно ще бъде оглавена от Волен Сидеров. Така или иначе Сидеров се срещна с Николай Бареков в Брюксел, както и с групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента. "Лидерът на "Атака" е развил идеята си за излъчване на четири евродепутатски мандата, а лидерът на "Презареди България" (Николай Бареков) - за коалиция между ЕКР и ЕНП в рамките на бъдещия Европейския парламент", се казва в съобщение на партията.

Междувременно Красимир Каракачанов е ангажиран да мисли вариант за закриването на обгърнатата от скандали Държавна агенция за българите в чужбина. Идеята бе лансирана от премиера Бойко Борисов след ареста на бившия й шеф Петър Харалампиев, който бе предложен за поста именно от Каракачанов. Плановете на Борисов са функциите на агенцията да бъдат разпределени между няколко ведомства. Засега Каракачанов застъпва тезата, че закриването би имало смисъл, ако на мястото на сегашната агенция се обособи цяло министерство.

На свой ред ДПС се готви за предсрочни парламентарни избори. Йордан Цонев прогнозира, че догодина ще има три вота. В телевизионно интервю той повтори партийната позиция, че извънредните парламентарни избори са неизбежни. От ДПС се обявиха и против лансираните в последно време предложения за замразяване на депутатските заплати и намаляване на партийните субсидии. 

Странно или не, противник на предсрочните избори са Веселин Марешки и партията му "Воля". Преди дни в декларация от парламентарната трибуна Марешки оповести, че "по последни изследвания 56% от българите, или около 4 млн. души, не искат предсрочни избори". Който ги искал, пък вървял срещу тези хора, обясни заместник-председателят на Народното събрание. Напоследък аптечният бос бе поизострил позициите си спрямо управляващите и дори заплаши, че ще извади групата си от парламента, ако Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не сдадат постовете си в изпълнителната власт. Последва обаче повторно искане на депутатския му имунитет от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и Марешки се отметна от ултиматума си и даже "удари рамо" на ГЕРБ и Патриотите  както с парламентарния кворум, така и с приемането на държавния бюджет за догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във