Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите се заемат с пътната безопасност

Предприемането на мерки срещу войната по пътищата ще бъде поставена както в пленарната зала, така и в транспортната комисия в парламента, съобщи председателят на комисията и депутат от ДПС Халил Летифов.

Според него темата за превенцията на пътнотранспортните произшествия често се неглижира, а институциите си прехвърлят една на друга вината за тях. 

"Смятам, че институциите, които са властимащи, носят основното задължение да задават темата. В крайна сметка има органи, които трябва да са си свършили работата. Има Закон за движение по пътищата. Той е достатъчно рестриктивен, дава база да се извършва и контрол, а и по един или друг начин да предпазим самите шофьори, пешеходците, всички участници в движението“, отбеляза Летифов по повод катастрофата край Своге, при която 17 души загинаха, а 21 бяха ранени.  

Разследването на инцидента продължава. В понеделник разследващи и жандармеристи влязоха в централата на една компаниите, ремонтирали пътния участък. Иззети бяха документи на фирмата. 

Работи се по версия, че некачествен ремонт е причината за катастрофата. 

Строителният министър Николай Нанков обаче намекна и за чистка в агенция "Пътна инфраструктура", която през 2011-а организира търга за ремонта на стойност 23 млн. евро. 

Фирмите отхвърлят твърденията за некачествен ремонт.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във