Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха отчета на СЕМ въпреки скандалите около Жотева

Въпреки вчерашните скандали парламентът прие отчета на СЕМ за 2016 г. Отчетът за първото полугодие бе приет с 91 гласа "за",  66 "против", а 13 се въздържаха. Този за втората половина на миналата година мина с 89 гласа "за", 69 "против" и  9 "въздържали се". Очаквано БСП бяха против приемането на отчета.

Както "БАНКЕРЪ" писа вчера, по време на дебатите по отчета на СЕМ, пленарната зала се превърна в истински цирк. Управляващи и опозиция използваха тази на пръв поглед формална процедура, за да си разменят за пореден път остри реплики и обвинения от парламентарната трибуна. Разгорещените спорове доведоха до отстраняването на социалиста Драгомир Стойнев от заседанието, а колегите му от левицата също напуснаха залата в знак на протест.

Спорът се разпали още в началото на дебата, когато депутати от БСП вдигаха плакати с лика на Бетина Жотева и посланието "Бетина, иди си!". Наред с това социалистите скандираха гръмогласно "оставка". Поводът бе скандала, в който неотдавна се забърка тя, след като бе разпространен аудиозапис, от който става ясно, че Жотева заплашвала журналистката Къдринка Къдринова.

От парламентарната трибуна червените депутати Александър Симов и Елена Йончева, които по професия също са журналисти, изказаха мнение, че СЕМ е загубил своята обществена легитимност. По думите им Жотева, която по принцип била призвана да защитава свободата на словото, се е превърнала в неин палач.

ГЕРБ контрираха и обвиниха БСП, че атакували членката на СЕМ, тъй като искали да си сложат "свои хора" в регулатора. "Това искате, да бъдем откровени, обаче не можете, защото загубихте изборите. С вдигане на табелки и цирк няма да покачим нито авторитета на СЕМ, нито на електронните медии", каза Тома Биков. 

Спорът придоби и личностен привкус, след като Вежди Рашидов от ГЕРБ и Стефан Данаилов от левицата си размениха реплики. Рашидов се обърна към Данаилов с думите: "Стефане, стегни сценария, пада нивото на българския театър. Някой трябва да е много притеснен от този панаир". Социалистът се защити, като посочи, че не знаел за идеите на колегите му за плакатите. Данаилов направи и доста цветист коментар по адрес на Жотева. Той я описа като "интелигентна, красива и пикантна жена, макар че вече годините й говорят", но подчерта, че тя трябвало отдавна да си е подала оставката като член на СЕМ. "Веждичка, другия път ще режисираме двамата с теб нещо по-интересно“, отвърна Данаилов на бившия министър на културата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във