Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отсвириха референдума на Слави

Проекторешението за референдума отпадна от дневния ред на парламента, след като разискванията за него бяха отложени. Отлагането беше поискано от Четин Казак от ДПС и бе подкрепено от 99 народни представители, "против" бяха 76, а, 4 се въздържаха.

Казак напомни, че вчера комисията по правни въпроси отказа да се занимава с референдума, "тъй като прецени, че тази точка се вкарва в края на мандата на това НС единствено и само с чисто политически и популистки подбуди. Казак смята, че ГЕРБ иска да се хареса на избирателите, но няма да се реши никакъв проблем и припомни, че има дело от ВАС по отношение на референдума. Дори съдът да се произнесе по жалбата на инициативния комитет на референдума скоро, този парламент няма да успее да го разгледа.

"И в следващия парламент ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната избирателна система", коментира председателят на групата Цветан Цветанов пред журналисти. "Рано или късно мажоритарната система ще бъде въведена, това е желанието на над 2,5 млн. български граждани", подчерта той и увери, че ГЕРБ в това отношение ще са последователни.

Според него се виждало също, че и избраният за президент Румен Радев е солидарен с формиращото се мнозинство по темата. "Ако действително той е искрен, към всички тези над 2 млн. български избиратели, които гласуваха за него, трябва да се съобрази и с тези над 2,5 млн. български избиратели, които искат промяна на избирателната система и съм убеден, че голяма част от тях са дали гласа си точно за Румен Радев", посочи Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във