Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите от БСП ще получават пари и без да ходят на работа

Председателят на парламента Цвета Караянчева прати писмо до лидера на БСП Корнелия Нинова, в което я информира, че според правилника депутатите от нейната парламентарна група ще получават пари, дори да не идват на работа.

От отговора на Караянчева, ако депутатите не ползват служебен автомобил и командировъчните за пътуване в чужбина, те нямало да им се изплащат. "По отношение на възнагражденията на народните представители правилата на Правилника за организацията и дейността на НС се прилагат стриктно", пише Караянчева.

Оказва се, заплатите на депутати са законно дължими и ще бъдат начислявани според нормите на парламентарния правилник. Ще продължат да им се плащат осигуровките. Спиране на заплатите на депутатите може да стане само след промени в правилника.

Вчера Корнелия Нинова изпрати писмо до Караянчева. Нинова заявява, че депутатите от нейната парламентарна група се отказват от заплати, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони, докато отсъстват от парламента.

На 17 февруари Националният съвет на БСП подкрепи предложението на лидера си Корнелия Нинова левицата да напусне парламента. Нинова посочи, че законодателният орган се ползва само с 8% доверие. "Вместо там да се коват истинските закони, които подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и задкулисни договорки в интерес на партии. Ние нямаме място и в тези договорки, и в този тип законодателство", каза тя. На 19 февруари от БСП обявиха, че депутатите им няма да се върнат в парламента. Народните представители тръгват из страната, за да "решават проблемите на хората“, а от партията настояват и за предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във