Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите единодушно премахнаха мораториума за нови лекарства

Следващата година здравната каса ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), подписан от всички парламентарни групи, беше прието в парламента. Тъй като депутатите бяха единодушни, промяната мина и на първо, и на второ четене.

Първоначално парламентът реши да се спрат средствата за 32 нови молекули. Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че новите молекули може да се плащат с бюджета на здравното министерство при решение на специална комисия за всеки отделен случай. Имаше и протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

В крайна сметка ГЕРБ обясниха, че променят позицията си на 180 градуса, заради "заиграването със страховете на хората". Всички парламентарни групи подписаха общо предложение за отпадане на мораториума. И консенсусът стигна дотук, след като в пленарната зала успяха отново да се скарат.

"Има още една дума днес, освен справедливост и ред, и тя е урок. Урок за всички ни, но най-вече за 126 души в тази зала, че не бива да се гласува механично, че трябва да работим с аргументи, че трябва да чуваме тези групи хора, заради които решаваме проблеми и сме тук", заяви преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нека да преминем към гласуване и действително да успокоим всички тези, които под една или друга форма ние политиците им създадохме допълнителни страхове", коментира шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във