Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" призова демократичната общност за общо явяване на изборите

"Демократична България" (ДСБ, "Да България" и Зелените) ще покани ДБГ, СДС и други десни формации за сформиране на коалиция за евроизборите. Това съобщи евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов. Идеята е да се състави обща листа от всички партии. Водачът на листата ще е тема на преговорите.От изказването му стана ясно, че повод за поканата са последните промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, ДПС и част от Патриотите.

След тези брутални и антидемократични промени ще призовем демократичната общност към единно явяване на изборите с единна листа, може би това ще ни направи по-силни, обяви Малинов пред bTV.

По думите му ГЕРБ и ДПС са се събрали и ДПС са постигнали всичките си цели. 

Според него промените в изборния закон обслужват ДПС. "Най-обидно за интелигентния избирател е премахването на възможността да се пренареждат листите чрез преференциален вот", коментира евродепутатът.

"Цветан Цветанов каза, че правителството ще падне, ако не бъдат гласувани промените, това означава, че ДПС крепи кабинета", изтъкна Светослав Малинов.

Той подчерта, че преференциите са повече власт в ръцете на избирателите.

"Преференцията набра страшна скорост. ДПС е важно какво иска. Те управляват заедно с ГЕРБ, но налагат своите решения. Това е ново пропадане за управлението, защото се посяга на демократичните права. Това, че имаше задкулисно разпределение на собственост, подаръци за Доган, се видя от всички", посочи Малинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във