Банкеръ Daily

Нено Димов

Дадени са предписания за комплексните и значими язовири в сезона на пълноводието

Министерство на околната среда и водите  е дало предписания за нивото на всички комплексни и значими язовири в сезона на пълноводие. Това съобщи министър Нено Димов в столичния район „Панчарево“, където заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха хода на започналото днес контролираното изпускане на язовир „Искър“.

„В момента няма язовири на критични нива в страната. Целта на предписанията ни е от една страна да осигурим приемане на водата през язовирите по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга  – да гарантираме необходимите количества за питейни нужди, за напояване и други стопански дейности“, обясни министър Димов.

Предписанията се дават от ведомството към институциите и дружествата, които стопанисват язовирите.

„Около 14% от обема на яз. „Искър“ е свободен.  Ще бъдат изпуснати 10 млн. кубика, с които ще бъде осигурен необходимият обем за очаквания най-висок приток през май. Направена е проверка по реката и има проводимост за количествата, които се изпускат от язовира“, каза Нено Димов. Кметът Фандъкова припомни, че всяка пролет се предприемат превантивни мерки за това да се гарантира сигурността на населените места по поречието на реката. Контролираното изпускане на яз. „Искър“ ще продължи около една седмица. Общият обем на яз. „Искър“ е 655,3 млн. куб. м, а в момента е 565,302 млн. куб. м (86,3% от общия обем).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във