Банкеръ Daily

Цветанов на форум по сигурността в САЩ

Да не подценяваме нито един субект в съвременната терористична дейност

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва 10-тата Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността, която се проведе в американската столица Вашингтон. Форумът се състоя в рамките на Работната група на Конгреса на САЩ по въпросите на тероризма и неконвенционалната война.

Председател на Работната група е конгресмен Робърт Питинджър, конгресмен от Северна Каролина, член на Републиканската партия на САЩ. Заседанията на тази работна група се провеждат два пъти годишно, като на тях се канят изявени парламентаристи от Европа. Тазгодишното заседание беше посветено на глобалните предизвикателства пред
съвременния свят - религиозен тероризъм и радикализация, киберсигурност и криптовалути в т.ч. финансиране на тероризма, икономически и кибершпионаж.

Цветан Цветанов направи изказване за съпричастността на военното крило на Хизбула към терористичния акт в Бургас пред 2012 г., като призова участниците във форума да не подценяват нито един субект в съвременната терористична дейност. Цветанов подчерта необходимостта от обединяване на усилията на парламентарното и правителственото ниво в Европа за прекратяване на възможностите на подобни организации да развиват криминална и терористична дейност. В изказването беше изрично посочено, че следва да бъдат изработени още по-добри мерки и механизми за обмен на информация между правоохранителните служби на държавите от ЕС, като е редно към този механизъм да бъдат привлечени и държавите от Западните Балкани, пред които се разкрива европейска перспектива.

В рамките на форума Цветан Цветанов се срещна със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ (2005 – 2009 г.) Майкъл Чертоф. Федерален съдия и автор на Патриотичния акт - закона за противодействие на тероризма в САЩ, Чертоф е знакова фигура в американската правоохранителна система. По време на мандата му (2005 - 2009 г.) бяха поставени основите на съвременната контратерористична система и система за гранична сигурност на САЩ. По време на двустранната среща беше договорена съвместна дейност в редица направления, както и участие в проект, свързан съвместно с централноевропейски мозъчен тръст, който е в партньорски отношения с организацията на Чертоф. Цветанов и Чертоф изразиха взаимно съгласие, че това е само началото на бъдещо дългосрочно сътрудничество.

Цветанов проведе работна среща и с Фатмир Медиу от Албания. На председателя на Албанската републиканска партия, който е и бивш министър на отбраната (2005 - 2008) и министър на околната среда (2009 - 2013), бяха представени приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в частта на парламентарното измерение на председателството. Двете страни се обединиха около мнението, че държавите от Западните Балкани са важен приоритет не само за българското председателство, а и за глобалната перспектива пред Европа. „Именно в тази връзка трябва да се провеждат максимален брой инициативи - икономически, социални, духовни, които да работят за единението на всички народи от региона и обединена Европа“, категорични бяха Цветанов и Медиу.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във