Банкеръ Daily

Общество и политика

Д-р Стефан Константинов: Електронният търг за лекарствата е добра идея, но дяволът се крие в детайлите

Развитието наистина има формата на спирала. Загледани в ежедневието обикновено мислим, че стоим на място или повтаряме вече видяно. А в същност сме се изкачили на другия оборот на спиралата. Примери? Ето ви историята с лекарствата.

Преди седем години значителна част от тях се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от Министерство на здравеопазването. Подаваха се заявки, правеха се планове, после се организираха търгове, накрая се разпределяха по лечебните заведения. Дълга и тромава процедура, което за пациентите обикновено значеше недостиг, чакане, липса. Като лавина валяха съдебните процеси за отказано или неосъществено лечение. В опит тромавата процедура да се ускори бяха похарчени няколко милиона лева за информационна система, която да улесни комуникациите между болниците и министерството. Така и никой не видя щедро платения софтуер на тази система, от която налични се оказаха единствено два морално застаряващи сървъра. Но и да беше проработила някога, едва ли нещо щеше да се промени – административното планиране, законът за обществени поръчки и търговете организирани от мудната администрация в комбинация с редовните обжалвания и традиционните „хитри“ търговски номера, които използваха фирмите, щяха пак до водят до същото – липса, недостиг, бавна доставка. Тогава взехме решение да децентрализираме системата и болниците сами да провеждат търговете. Наясно бяхме с рисковете – повишаване на разходите и евентуални злоупотреби. За това взехме мерки – пределни цени и договаряне на отстъпки. Последното не тръгна в началото с особен ентусиазъм - в НЗОК на моменти приоритет взема борбата с министъра над следенето на изразходваните средства. Май бях улучих такъв момент, но това е друга тема. И въпреки че години по-късно изискването за отстъпки беше записано по много по-категоричен начин и индустрията започна да плаща милиони, реалните разходи продължиха да растат. Българските пациенти обаче се лекуваха и имаха достъп до разнообразие от продукти. Е, идва време за новия оборот на спиралата.

Електронният централизиран търг наподобява връщане към старата система. Но не е. Министерството няма да купува с пари от бюджета си медикаменти и след това да ги доставя на болниците, както едно време. Следователно елиминираме големия проблем със забавянето и бюрокрацията. От друга страна обаче може да се извлече полза от поръчките на големи количества. За това идеята за електронен търг е добра и я подкрепям. Разбира се, дяволът се крие в детайлите, които тепърва ще разберем. Дали ще се реши проблемът с увеличаващите се разходи за лекарства? Почти сигурно - не. Той е доста по-многопластов. Но електронните централизирани търгове ще въведат елемент на дисциплина, прозрачност и могат да намалят някои локални злоупотреби. Повече – на следващия оборот на спиралата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във