Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Предложенията на БСП нарушават конституцията

Всички представители на политическите сили, заедно с президента и министър-председателя, с председателя на парламента и министрите, излязохме заедно. Това означава, че всички имаме ясната политическа воля за борба с корупцията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след КСНС.

Цветанов уточни, че не се е стигнало до консенсус по спорните моменти за функциите на бъдещия антикорупционен орган, тъй като предложенията на БСП (органът да може да разследва) нарушават конституцията.

Вторият в ГЕРБ обаче поясни, че идеите на социалистите все пак ще бъдат подложени на гласуване в парламента.

Цветан Цветанов бе категоричен, че управляващото мнозинство изпълнява препоръките от КСНС, който се проведе през месец май. Стратегията за националната сигурност в момента минавала обществено обсъждане. До края на октомври ще се разгледа от Министерския съвет, а след това ще бъде предложена за обсъждане в Народното събрание.

Отделно, Министерството на финансите разработвало схема, по която след 2024 г. страната ни ще отделя 2% от БВП за отбрана. От думите на Цветанов стана ясно, че тази тема ще се обсъжда и с проектобюджета за следващата година.

Колкото до двата проекта за борба с корупцията, той отбеляза, че се е стигнало до консенсус, че те трябва да бъдат обсъдени в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във