Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Не трябва да замитаме проблема с ромите

Проблем има и не трябва да го замитаме. Проблемът трябва да бъде решаван със системен подход. Успяхме да върнем над 22 хил. деца в образователната система за една година. Това е начинът тези хора да намерят своята професионална реализация, а не да се стига до там, че да извършват престъпления. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия

"30 г. има политика, която не води до реална интеграция на ромите. Това, което е заложено в сегашната управленска програма има възможност да направи нещо - това е образованието. Подобни инциденти и подобно напрежение, което ескалира, води до невъзможност за изпълнение на тази програма. Срещнах се с наши представители на ГЕРБ и с кмета в Марица обсъждахме, че  около 80% от децата в училищата са роми. След този инцидент около 20 до 30 деца не са се появили на училище. Единственото, което искам да помоля е политическите партии, които се изказват, да не обвиняват една политическа партия, призова шефът на депутатите от ГЕРБ", обясни Цветанов.

Той коментира и процедурата за покупка на бойни самолети. 

"Това е възможно най-прозрачната процедура. Има работна група, има доклад, има решение на Министерския съвет, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да направи така, че цената, която е предложена в момента, да бъде намалена. Имаме едно решение за избор на самолет. Парламентът ще даде мандат, за да може правителството да мине през процедурата", каза Цветанов. 

Има работна група, има доклад, има решение на Министерския съвет, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да направи така, че цената, която е предложена в момента, да бъде намалена. Имаме едно решение за избор на самолет. Парламентът ще даде мандат, за да може правителството да мине през процедурата”, заяви още Цветанов.   

„Всяко решение за инвестиционен разход, на която и да е държава в ЕС или членка на НАТО, винаги накрая е политическо решение”, заяви още Цветанов.

„Имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация и цялото снаряжение, така че да помогне за въоръжението на нашата държава. В десет държави е на въоръжение Ф-16 и само в две – Грипен”, коментира още Цветанов.

„Ако отидем в посока на Грипен нали знаете, че трябва да има трета страна, от която да закупим съответното снаряжение. Никой не говори в момента дали парите трябва да са повече или по-малко, а говорим за техническото снаряжение”, уточни той.

Цветанов отхвърли да има външнополитически натиск.

„В момента има сблъсък на прозрачността на решението, което взема Кабинетът, и едно решение, което бе взето на тъмно от правителството, назначено от Румен Радев. Защо президентът и назначеното от него правителство дадоха толкова силен приоритет на това решение? Това беше служебен кабинет” коментира още Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във