Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цветанов натиска Борисов да гони руски дипломати

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов настоява държавата да предприеме по-сериозни действия на солидарност с Великобритания по случая "Скрипал". Досега властта само привика за консултации посланика ни в Москва Бойко Коцев, но не експулсира руски дипломати. В същото време редица европейски страни, а и други по света изгониха руснаци от дипломатическите им мисии.

"България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия", заяви Цветан Цветанов в четвъртък (29 март) в кулоарите на парламента, намеквайки, че е необходимо и ние да изгоним руски дипломати. Той цитира чл.105 от конституцията, според който изпълнителната власт следва да вземе това решение. Шефът на депутатите от ГЕРБ поясни, че е имало единна позиция на лидерите на Европейския съюз за продължаване на санкциите срещу Русия, и така всички държави от общността са солидарни с Великобритания. Цветанов уточни, че дали ще се предприемат следващите стъпки за отзоваване на наши дипломати от Москва е в правомощията и компетентността на правителството.

Вторият човек в управляващата партия разговарял с една част от Патриотите, откъдето била получена подкрепа за подобна солидарност, но отказа да отговори на въпроса дали това е формацията на Валери Симеонов - НФСБ. Както е известно, "Атака" е категорично против такава стъпка. ВМРО също не одобряват крайни действия.

Цветан Цветанов отбеляза също така, че е казал мнението си на министър-председателя Бойко Борисов. "Сутринта говорихме. С премиера имаме много добър работен, конструктивен вариант на разговори, които водим - посочи той. - Аз съм изразил моето мнение и съм изразил фактите защо трябва да бъдем солидарни с европейското семейство и с евроатлантическите държави."

След запитване дали Борисов се е съгласил с аргументите му  Цветанов каза, че не би искал да пресъздава разговора. Премиерът обаче имал "едно невероятно чувство на отговорност и същевременно чувство да чува различните мнения".

По темата говори и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той призова от ръководството на ГЕРБ да не дават прибързани мнения и попита какви точно действия очаква Цветан Цветанов. "Хората от екипа на Борисов и министри, и въобще хората, които работят с него в ГЕРБ, трябва да се въздържат, колкото може, да се изказват по темата, която е много сложна и деликатна", изтъкна председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Сидеров отново похвали Бойко Борисов за балансираната му позиция и прогнозира, че разумът ще надделее в решението на премиера. Според него е необходимо "България да има балансирана политика, да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тия приказки за солидарност, все едно се е случил природен катаклизъм".

Волен Сидеров не пожела да каже дали ще напусне властта, ако правителството реши да експулсира руски дипломати. По-рано през деня из кулоарите на Народното събрание тръгна такъв слух, но водачът на "Атака" призова да не  се изпреварват събитията и продължи да настоява за спешно свикване на Коалиционния съвет ГЕРБ - Патриоти, за изготвяне на единна позиция по казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във