Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов пристигна в САЩ за погребението на Джордж Буш-старши

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ  Цветан Цветанов се срещна с директора на Офиса по Централноевропейски въпроси в Държавния департамент на САЩ Даниел Лоутън. Днес той ще участва в официалната траурна церемония в Националната катедрала на Вашингтон по повод смъртта на 41-ия президент на САЩ Джордж Х. У. Буш. Очаква се на церемонията да присъстват повечето бивши президенти на Съединените щати, както и настоящият президент Доналд Тръмп.

По време на разговора Лоутън изрази благодарност към България за надеждното партньорство и сътрудничество. Беше обърнато специално внимание и на въпроси, касаещи енергийната сигурност. Американската страна подчерта важността на интерконекторната връзка между България и Гърция, като реална възможност за диверсификация на снабдяването с газ за региона. От своя страна Цветан Цветанов представи идеята за газовия хъб "Балкан" и възможностите, които съоръжението дава за диверсификацията на доставките.

Двете страни обсъдиха и модернизацията на българската армия, най-вече в сферата на предстоящото закупуване на нови изтребители за българската авиация. Цветанов информира, че в момента тече процедура по уточняване на офертите с тримата участници в търга - Ф-16, Грипен и Юрофайтър. Решението ще бъде на българския парламент, като най-вероятно ще бъде взето през първата половина на 2019 г.

По време на разговора беше обсъдена и парламентарната работа по новият Закон за вероизповеданията и някои от текстовете,  които будят тревога у чуждестранните църкви. Цветан Цветанов гарантира,  че религиозните права на гражданите са гарантирани от Конституцията на Република България и никой няма намерение да нарушава тези права. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във