Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦИК продължава да се противи на машинния вот

Централната избирателна комисия няма да се съобрази с Изборния кодекс и с решението на Административния съд-София от 1 август, задължаващо я да въведе машинното гласуване в срок до половин година, и ще го обжалва пред по-високата инстанция - Върховния административен съд. Това решиха членовете й на 14 август, но отказаха да обяснят с какви мотиви ще внесат жалбата. Аргументите щели да станат ясни след нейното публикуване на сайта на ВАС.

Делото срещу ЦИК бе заведено в началото на годината от бившите депутати от Реформаторския блок и сегашни членове на "Демократична България" Мартин Димитров и Петър Славов. Причината беше, че комисията не въведе машинно гласуване на последните парламентарни избори през март 2017-а, въпреки че това е заложено в Изборния кодекс. Държавата не спази закона, при все че преди това Върховният административен съд също се произнесе, че във всяка изборна секция е необходимо да има такава алтернатива на хартиените бюлетини.

В свое оправдание говорителите на ЦИК обясниха, че парите за закупуването на машините трябвало да бъдат отпуснати от правителството. Освен това имало и една категория секции, в които такъв вот нямало как да се въведе и те следвало да се изключат от изборния закон. Всъщност Министерският съвет тогава на пожар отпусна средства, а ЦИК обяви обществена поръчка за доставка на апаратите. Но заради закъснялата процедура беше подадена само една оферта. А след това се оказа, че фирмата не може да изпълни заданието в срок.

Преди десетина дни избирателната комисия е получила от финансовото министерство писмо, в което се изразява готовност да бъдат осигурени средства за купуване на машините, както и за осигуряване на помещение за съхранението им и за техническа поддръжка.

След решението на Софийския административен съд  единият от завелите дело срещу ЦИК - Мартин Димитров, се усъмни, че ГЕРБ, БСП и ДПС не искат да има машинно и електронно гласуване. Според него това е и причината комисията да обжалва, вместо да си свърши работата. По думите му тези партии се опитват да запазят сегашната порочна система с манипулираните и купените гласове. Обжалването било с цел протакане.

Ако Димитров е прав, че най-големите партии не искат машинно и електронно гласуване и ВАС не промени миналогодишното си решение, не е изключено депутатите да поправят Изборния кодекс преди вота за Европейския парламент през май и местните избори през есента на следващата година, като ги отменят.

"Конспираторите" в социалните мрежи вече развиват теорията, че сривът на Търговския регистър никак не бил случаен и станалото щяло да е още един аргумент за премахването на машинния и електронния вот. 

По стара традиция вече знаем, че Изборният кодекс се отваря за корекции обикновено в "12 без 5" и тогава идва вдъхновението на куп народни представители да предлагат всевъзможни идеи -  като например ревизия на преференциите. Затова и много глупости в него се записват на юруш. Време за по-сериозно обществено обсъждане обикновено няма. Много е възможно и в този случай да стане така.

Facebook logo
Бъдете с нас и във