Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧУЖДЕНЦИ СЕ ЗАГЛЕЖДАТ В МЕСОПРЕРАБОТВАТЕЛНИТЕ НИ ФИРМИ


Вицепремиерът Александър Божков съобщи, че по данни
на правителството производството на колбаси у нас отбелязва най-голям
ръст за последната година в сравнение с другите хранителни стоки.
За първите шест месеца на 1998 г. произведеното количество колбаси
е със 182% повече в сравнение със същия период на миналата година.
Напълно основателен при това положение е интересът на чужди фирми
към сътрудничество и инвестиции в нашите месокомбинати.


От Асоциацията на месопреработвателите съобщиха,
че белгийската фирма Corma NV ще произвежда в сътрудничество
с българската Месопромимпекс АД висококачествени колбаси
за вътрешния и международния пазар в месокомбината в Генерал
Тошево. Изпълнителният директор на Месопромимпекс
Веселин Ганев и собственикът на белгийската фирма Дирк Корнилис
са подписали рамков договор за сътрудничество. Той предвижда след
стабилизиране на производството капацитетът на предприятието да
достигне 10-15 т деликатеси седмично. Финансовите подробности
по сътрудничесвото ще се уточняват в близките дни. Първоначално
ще се произвеждат традиционни български колбаси от свинско и телешко
месо, а впоследствие ще се прави и прочутата белгийска сурово-сушена
шунка от свински бут. За производството ще се използва само висококачествено
месо от страните членки на Европейския съюз. Освен у нас, чрез
изграждането на дистрибуторска мрежа, продукцията ще се продава
в балканските и западноевропейските страни, както и в Южна Америка.


Унгарците, прочути с вкусните си салами, също се
ориентират към инвестиции в български месопреработвателни предприятия.
Още през февруари генералният директор на най-голямата месопреработвателна
фирма Делхуш Йожеф Брун заяви намерения да пробива
на нашите пазари.Делхуш е твърдо решена да инвестира
в българското месопреработване, съобщи търговският й директор
Золтан Варга, който бе гост на Асоциацията на месопреработвателите
в България. Като първа стъпка унгарците смятат да създадат смесено
дружество със стабилен български партньор, за да продават продуктите
си у нас, след което да преминат към съвместно производство на
унгарски салами в български предприятия. Засега като такъв партньор
се очертава троянският месокомбинат Ай Си Ви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във