Банкеръ Daily

Общество и политика

Чрез Инспекцията по труда са изплатени 13 млн. лева забавени плащания

Надявам се промените в трудовото законодателство да станат факт през септември. Една от промените предвижда да се увеличи срокът, в който напусналите работници могат да кандидатстват за обезщетение. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в студиото на БНТ. 

"Предложението в законопроекта е този срок да се увеличи от 3 на 6 месеца, което ще разшири кръга на правоимащите лица. Най-многобройни са случаите, някъде 30% от отказите за получаване на обезщетение от този фонд е точно заради това, че правоотношението е прекратено преди този тримесечен срок. Необходимо е да се премахнат ограниченията, които понякога съзнателно, използвайки вратички в закона, се създават за достъп до тази защитна мрежа", обясни Петков.

Той посъветва, че когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, служителите трябва незабавно да подадат сигнал към Главна инспекция по труда. В много от случаите, когато става въпрос за временни затруднения още в рамките на проверката, работодателят изплаща заплатите.

"За първите 8 месеца тази година Главната инспекция по труда е констатирала забавени плащания на трудови възнаграждения в размер на около 23 млн. лева. 13 млн. лева са изплатени след намеса на контролните органи", каза още Бисер Петков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във