Банкеръ Weekly

Общество и политика

Червените депутати с най-много съветници

Петър Димитров

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, редица управници от близкото и по-далечното минало продължават да се завръщат в Народното събрание под формата на нещатни сътрудници. Потвърждава го и един повторен преглед на интернет страницата на парламента. Най-много такива съветници засега са приютени под крилото на "БСП за България". Впечатление прави и че народните избраници от левицата явно изпитват слабост към бивши министри от правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски, както и към ексдепутати, станали жертва на вътрешнопартийната реформа, инициирана от лидера Корнелия Нинова.

Заместник-председателят на червената парламентарна група Драгомир Стойнев например е взел за свой сътрудник бившия министър на икономиката и енергетиката от правителството на Тройната коалиция Петър Димитров. През октомври 2016-а на Димитров бяха повдигнати обвинения покрай проекта АЕЦ "Белене". Според прокуратурата той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на тогавашните директори на НЕК, което е нанесло значителна вреда в размер на 77 172 475 евро. Държавното обвинение му забрани да напуска страната без разрешение, а междувременно Димитров бе отстранен от ръководството на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Сега той ще помага на Стойнев по "социално-икономическите въпроси".

Бившият заместник-министър на околната среда Чавдар Георгиев, който заемаше тази длъжност и в кабинета "Орешарски", и в този на Станишев, ще съдейства на депутата Атанас Костадинов. През 2008-а работата на Георгиев в екоминистерството доведе до наказателна процедура за държавата. Тогава Брюксел ни скастри поради неспазване на законодателството за опазване на природата. И по-конкретно заради Общия устройствен план на община Царево, който предвиждаше ново застрояване на хиляди декари по цялото Южно Черноморие, в границите на природен парк "Странджа". В крайна сметка този план бе отменен от Върховния административен съд.

Депутатът Николай Пенев взима за помощник Атанас Мерджанов, който не влезе в парламента заради промените в устава на БСП. Според един от големите критици на Нинова в последната година левицата се управлявала еднолично от нея, а с промените в устава на партията тя разчиствала лични сметки. Мерджанов ще е сътрудник по "външната политика, отбраната, вътрешната сигурност и обществения ред".

Николай Цонков също ще бъде съветван от бивш червен депутат - Стоян Иванов. В миналото той бе обвинен в конфликт на интереси. През 2005-а фирмата "Технострой инженеринг 99" печелеше големи обществени поръчки за строеж на пътища и се оказа, че Иванов имал дялово участие от 33% в нея, докато е бил народен представител. Сега става сътрудник по "организационните и регионалните въпроси"

Александър Паунов, председател на "Комунистическата партия на България" и коалиционен партньор на БСП, ще получава помощ за законодателната си дейност от Тома Томов. Бившият депутат от "Коалиция за България" и лидер на партия "Рома" бе обвинен, че е взел подкуп, докато е бил районен прокурор в Оряхово. Първоинстанционният съд го осъди на пет години лишаване от свобода, но последва обжалване и делото се проточи. А докато папките се търкаляха между различните инстанции, престъплението бе покрито от давност и делото срещу Томов бе прекратено.

Соченият като един от "сивите кардинали" на "Позитано" 20 Димитър Дъбов също намира място в Сградата на съединението. Той ще е съветник на Иван Иванов по "политическите въпроси, регионалната политика и сигурността". Дъбов бе отстранен от ръководството на БСП през 2014-а. Преди това бе заместник-председател. На Иванов ще помага и шефът на софийската структура на Столетницата и член на Изпълнителното бюро Калоян Паргов. Той ще се занимава с "политическите въпроси и местното самоуправление".

За разлика от БСП, в ГЕРБ ще разчитат предимно на експертизата на своите кметове и общинари. Конкретно хората на Цветан Цветанов са назначили за нещатни сътрудници градоначалниците на Банско и Перник - Георги Икономов и д-р Вяра Церовска. През януари пернишките общински съветници от левицата поискаха оставката на Церовска с аргумента, че администрацията й не се е справила с тежките зимни условия и снегопочистването. Сега тя ще помага в парламента по въпросите на здравеопазването и регионалната политика

Лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров също си има сътрудник - бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той беше назначен от Пламен Орешарски, а Бойко Борисов поиска да го задържи на тази длъжност, но след протест прие оставката му. Лазаров аргументира решението си да я подаде с груб политически натиск от страна на "Демократи за силна България", водени от Радан Кънев.

Колкото до един от приближените на Сидеров - проф. Станислав Станилов, той отново ще разчита на сина Станил по въпросите на образованието.

Емил Димитров-Ревизоро пък ще се допитва до бившия правосъден министър от правителството на Симеон Сакскобургготски - съдия Антон Станков. Той е автор на култовата фраза: "Реформата в съдебната система е като да местиш гробище. Не можеш да очакваш подкрепа отвътре".

Кметът на Кърджали Хасан Азис ще помага по "регионалната политиката" на народната представителка Адлен Шевкед, която е и секретар на парламентарната група на ДПС.

Във "Воля" няма нито едно ново назначение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във