Банкеръ Weekly

Общество и политика

Червеният МОЛ почти скара социалистите

Традиционалисти и либерално мислещи още не са влезли в пряк сблъсък, но напрежението тлее под повърхността на единството

Соцдепутатите Мая Манолова и Кирил Добрев обявиха, че започват дискусии в страната за проекта МОЛ на БСП. Да припомним, че абревиатурата означава "Мислещи, образовани, лидери". Двамата изненадаха с нестандартната идея съпартийците си на семинар в Пловдив преди две седмици.

Червеният МОЛ, както вече започнаха да наричат техния проект, обаче не беше приет еднозначно от социалистите. Не само защото предложеното звучи твърде модернистично, либерално и екстравагантно за консервативната част на партийните членове и симпатизанти. Но и защото го предлагат "стари муцуни", хора, които от дълго време са в политиката и са обременени от своите действия, изказвания и поведение. Възможно ли е те да предложат наистина нещо ново, или то е пак същото, но опаковано в по-луксозна хартия. И дали идеите им са безкористни, или зад тях стоят различни от афишираните цели? Според някои анализатори подобни "революционни" идеи биха спечелили доверие, ако се предложат от личности, които досега не са били в политиката. В устата на дългогодишни партийни функционери те се възприемат най-малкото със съмнение. Тази теза застъпва и социологът Юрий Асланов. Според него е важно не само какво се предлага, но и  кой го предлага, и "когато начело застават много познати, с дълги биографии политически личности, нищо няма да се случи".

Социалистите още не са влезли в пряк сблъсък помежду си, но противоположните мнения и оценки, които лансират, издават, че помежду им тлее напрежение. Представителите на статуквото в левицата не са възхитени от МОЛ-а. Лидерът на партията Михаил Миков се изказа доста обрано по въпроса, не отрече проекта, но и не го адмирира, защото основната му задача очевидно е да балансира между различните крила в Столетницата. На въпрос за МОЛ-а в предаването "Панорама" миналия петък Корнелия Нинова репликира водещия: "Нека да говорим за по-сериозни неща".

"МОЛ, Лафка или ЦУМ? Това са едни образи, които едва ли могат да допринесат за повишаване на доверието към БСП", коментира и Атанас Мерджанов, заместник-председател на ПГ на БСП и бивш шеф на вътрешната комисия на Народното събрание, а понастоящем говорител на партията. Така той недвусмислено демонстрира отношението си към идеята на Кирил Добрев и Мая Манолова за привличане на млади социалисти в редиците на партията. "В БСП винаги сме имали екстравагантни идеи", добави Мерджанов не криейки скептицизма си. Традиционалистите в партията очевидно смятат, че екстравагантни идеи не са нужни, няма да са от полза, а е по-важно придържането към старите, вече изпитани методи. Дали? БСП се опита да свика митинг "С Европа, но никога срещу Русия", на който я имаше, я не стотина души.

На другия полюс е бившият лидер на социалистическата партия Сергей Станишев, вероятно не защото е по-модерен ляв, а за да е на обратното мнение на това на сегашното ръководство. "В инициативата на Кирил Добрев и Мая Манолова за създаване на МОЛ за леви идеи има потенциал - каза той пред една телевизия. - Има глад за леви политики, които да дадат бъдеще и на страната, и на хората", подчерта президентът на ПЕС. Едно от любопитните неща в проекта е, че Добрев и Манолова вече се обявиха за левица, която "воюва с бедността, а не ляво, което мрази амбицията да успяваш и да се развиваш". МОЛ-ът бе подкрепен и от заместник-председателя на БСП Драгомир Стойнев, кметове, общински и областни лидери на червените. Всички от дружинката на Серго!

"Все пак имайте предвид, че МОЛ не е в смисъла на мол за стоки, търговия и бутик. Става дума за едно съкращение, абревиатурата на „Можещи, Образовани и Лидери“. Това, което към този момент ни липсва", обясни другият заместник-шеф на парламентарната група на "БСП Лява България" Ангел Найденов в защита на проекта. Според него това са метафори, които не носят по-различно съдържание от онова, което и сега се прави. "Въпросът е, че трябва да излезем от тази херметизираност, в която са голяма част от основните ни структури, от тази самозатвореност, в която живеят, и тази самоизолация, в която са много от общинските ни организации. Това се има предвид, като се говори за кастинг – да се излезе извън твърдите ядра, да се погледне в периферията, да се търсят млади хора", убеден е Найденов. По думите му БСП ще привлича млади хора, като им предложи възможност да осъществят своите амбиции. Възможност да споделят своите идеи. Възможност да намерят реализация на своите интереси. Ще им предлагаме политика, в която те ще бъдат субект, а не обект, поясни Найденов. Това твърдят и авторите на идеята за МОЛ – да се провокират симпатизантите на левицата към дебати за местната политика, с които да се ангажира "активната част от населението при писането на управленската програма за дадена община".

Дали проектът МОЛ няма да доведе до поредното разцепване на БСП? Кирил Добрев е категоричен, че няма. „Не само, че не искам да цепя БСП, а искам да надграждам и да строя. Можете ли да промените вашите родители или баба си и дядо си? Не можете, разбира се. Но поне можете да поканите децата.” Той дори призова младите хора с идеи да напишат платформата на партията, защото досегашните винаги са били скучни.

Двамата депутати, инициатори на МОЛ-а, признават, че проектът им има за цел да помогне на местните избори, на които социалистите да спечелят максимален брой общини. "Искаме с активните хора да напишем левия разказ, да направим БСП силна опозиция и алтернатива", казват те. Според тях днес различните в БСП са натикани в ъгъла. "Какво спечели партията, като изолира Георги Кадиев, Страхил Ангелов, като изгони Татяна Дончева? Какво ще спечели, ако ние двамата станем и си тръгнем? 1997 г. след онзи метеж БСП взе 1 милион гласа, днес сме на 450 000 гласа. Ние ставаме силни, когато сме различни”, категоричен е Кирил Добрев. „Там, където всички мислят еднакво, значи мислят малко. Нужна е силна лява партия, която да предложи вдъхновяваща визия. Опитваме се да изправим БСП на крака, като привлечем различните леви”, обяснява и червеното острие Мая Манолова. Засега обаче няма индикации, че консерваторите в БСП са склонни да дадат свобода на различността. Точно обратното. Те като че ли са готови да бранят единството на всяка цена, защото са убедени, че именно то е успяло да съхрани партията им повече от столетие и да я преведе през всички трудности и водовъртежи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във