Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цацаров: Съдебната охрана е под всякаква критика

Охраната на съдебните сгради и сигурността на гражданите и магистратите, които влизат там, е под всякаква критика, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Повод даде скандалната сценка, която се разигра пред Специализирания наказателен съд в края на април - тогава подсъдим по дело за разпространение на наркотици преби свидетел, дал показания срещу него буквално пред вратата на съдебната сграда и го заплаши с убийство, ако пак реши да говори пред магистратите. После нападателят избяга, преди съдебните охранители въобще да могат да се намесят

Според главния прокурор случката пред спецсъда показва липса на адекватна реакция от охраната. Освен това се оказало, че камерите не работели. "Това минава всякакви граници и е ужасно лош сигнал. Свидетел е заплашен, а реакцията е нула. Действията на Главна дирекция "Охрана" са под всякаква критика и те не отговарят на минималните стандарти за сигурност", бе категоричен Цацаров.

Този случай стана причина прокурорската колегия на ВСС да поиска изслушване на главния директор на ГД "Охрана" пред целия пленум на съвета, при това в присъствието на правосъдния министър Цецка Цачева, в чийто управленски "ресор" е съдебната охрана. И в четвъртък (10 май) съветът реши да се заеме с проблема.

Това ще е поредният път, в който темата влиза в дневния ред на съдебните кадровици, тъй като тя съвсем не е нова. Преди година се разбра, че голяма част от съдебните сгради се охраняват от жива охрана само през деня, а вечер се включва СОТ към частна охранителна фирма. А има и такива, в които въобще няма охрана. Как се определя обаче коя сграда да има охрана и за коя може да се "спести" и да се прати на СОТ  тогава не стана ясно. Не е ясно и сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във