Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цацаров: Депутатите не могат да питат за конкретни дела

Конституционният съд трябва да каже за какво могат депутатите да питат главния прокурор Сотир Цацаров и за какво - не могат. От КС се иска да разтълкува новите норми в конституцията, в които вече е записано, че Народното събрание може да изслушва и приема "доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Делото бе образувано в четвъртък (10 ноември) по искане на Цацаров. А за докладчик по него бе определена съдия Таня Райковска. Основният въпрос всъщност е дали народните представители могат да искат информация по конкретни дела. Според Цацаров това е категорично недопустимо, особено когато става дума за висящи дела. Не само заради следствената тайна, която трябва да се пази, но и заради опасенията, че така може да се стигне до недопустимо вмешателство в работата на редовите прокурори. "Допускането на трайна практика, при която Народното събрание успешно предявява към главния прокурор като ръководител на единната прокуратура очаквания за получаване на отчет за развитието, установеното, предприетите и предстоящи действия по конкретно наказателно производство би го поставила пред необходимостта сам да изисква тази информация и да се намесва по дела", изтъкна Цацаров.

Според главния прокурор обаче няма пречка в Народното събрание да се внасят тематични доклади и анализи. Още повече че такава практика вече има - депутатите например вече получиха анализ за престъпленията на пътя и телефонните измами.

Facebook logo
Бъдете с нас и във