Банкеръ Daily

Общество и политика

Българското председателство ще води преговорите за киберсигурност

По време на Европредседателството България ще има решаваща роля по теми от Директива за аудиовизуални услуги за Защита на малолетни и ще води прегорите по темата за киберсигурността. Това съобщи Мария Габриел, еврокомисар за цифрова икономика и общество, която е инициаторът за въвеждане суперкомпютрите на Европа, пред БНТ.

"ЕК е обявила историческо решение и целта е да се осъществи до 2022 година. След месец ще стартира пилотен проект за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европа, а аз ще инициирам пилотен проект за създаване на мрежа от центрове за високи постижения в държавите членки на ЕС", каза Габриел.

Тя обясни, че суперкомпютри означава много по-бързо да бъдат разработвани лекарства, медицината, ранното диагностициране и лечението да бъде много по-персонално ориентирано. Означава много по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме максимално бързо трусове, земетресения, които да позволят евакуиране на хора навреме и да бъдат спасени човешки животи. Означава определени производствени цикли да бъдат редуцирани, по-висока сигурност, повече технологии свързани с киберсигурността, криптирането, запазване на лични данни и подозрително поведение.

Българският еврокомисар коментира, че цифрови умения са нейн пръв приоритет и по думите ѝ в момента 80 млн. от 500 млн. европейци никога не са използвали интернет, 169 млн. пък нямат основни цифрови умения. По този повод европейската комисия е предоставила обучение на близо 7 млн. европейци и стартира проект "Цифрова възможност" , насочен към младите хора, с който ще се даде възможност на между 5-6 хил. млади хора в Европа да осъществят 4,5-месечен стаж в друга страна в ЕС. Студенти, които не са ИТ специалисти.

Мария Габриел каза още, че има 24 законодателни инициативи на ЕК в областта на цифров единен пазар, от тях само 11 са с довършени преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във