Банкеръ Daily

Общество и политика

Български фонд за жените протестира срещу решението на съда за Истанбулската конвенция

Решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията, е позор за България. То е юридически опорочено от груби недомислици на непрофесионалисти, а като социална философия – еснафско, женомразко, хомофобско. Като държавен жест представлява ретроградно, дебелашко дебелоочие. Това се казва в позицията на Български фонд за жените. 

"Решението е юридически некомпетентно до такава степен, че създава вътрешно притеснение дори у бегло запознатия с европейското право читател. Според това невежо произнасяне, недостойно за какъвто и да било съд, имало „ясна връзка между политиката на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени като форма на дискриминация срещу жените, основана на пола, и защитата правата на „трансджендър“ лицата“. Съветът на Европа третирал „дискриминацията на основата на „полова идентичност“ като форма на дискриминация срещу жените“, се казва в позицията. 

Според становището на БФЖ това е невярно. "Такава връзка няма. Споменатите и в самото решение актове на Съвета на Европа, относими към „полова идентичност“[1], се занимават изключително със „сексуална ориентация“ и „полова идентичност“, и дори не споменават жените и дискриминацията, основана на пола. В този смисъл решението, което директно заявява правни неистини, е интелектуално безчестно".

 

[

Facebook logo
Бъдете с нас и във