Банкеръ Weekly

Общество и политика

Български цирк за Лаура Кьовеши

Яростен отпор от страна на статуквото в съдебната сфера съпроводи посещението на Лаура Кьовеши - ръководител на прословутата румънска антикорупционна прокуратура. След тежки разправии между мнозинство и опозиция във Висшия съдебен съвет дали да бъде поканена това направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Кьовеши беше специален гост на организираната от него конференция "Румънският опит: антикорупционни институции и мерки".

Провокациите срещу форума обаче надминаха всички очаквания. Гостуването на Кьовеши беше "подгрято" с мощна негативна кампания в някои медии. Докато домакинът Панов посрещаше гостите, колегите му в съвета го атакуваха с изслушване на уволнени от него служители на ВКС. Точката беше вкарана в дневния ред като допълнителна по предложение на Галя Георгиева - верен поддръжник на Цацаров.

Съкращаването на щатове поражда напрежение във ВКС от месеци, а освободените се оплакват, че съдебната реформа започва и свършва с изгонване на шофьори, чистачки и счетоводители. Идеята да започне проверка срещу Лозан Панов все пак не мина, защото главният съдебен инспектор Теодора Точкова напомни, че инспекторатът не може да се бърка в трудовите правоотношения. Решено беше обаче Панов да бъде изслушан по въпроса, преди съветът да реши какво да прави.

От ГЕРБ пък решиха точно сега да заговорят предизборно за борба с корупцията. Експремиерът Бойко Борисов и бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева представиха внезапно грандиозни идеите за съдебна реформа, които изобщо не присъстват в предизборната им програма - нова конституция, антикорупционен кодекс и конфискация на необяснимо богатство без наказателно дело. Партията поемала и ангажимент до края на 2018 г. да има работещо електронно правосъдие и изпълнени искания на Европейската комисия.

Бойко Борисов си представял съдебната реформа като "въвеждане на бърз и ефективен съдебен процес, край на безкрайното връщане на делата заради дребни технически грешки и незабавни арести на окончателно осъдените". Оценката му за съдебната ни система обаче е точно обратната на тази на Брюксел и въобще на здравия разум. "В момента има абсолютно независима съдебна власт. Никой не може да им повлияе", отбеляза Борисов пред партийния актив и медиите.

Евродепутатът Николай Бареков пък направи истински цирк в Съдебната палата. Той се беше заканил да даде доказателства на Кьовеши как "Лозан Панов, Иво Прокопиев и Христо Иванов защитават само корпоративни интереси в политиката и в съдебната система и нямат никакъв интерес в България да се води реална война с корупцията". Но съдебната охрана не го допусна в залата и Бареков заблъска по вратата, след което се оплака, че е сложен от Панов в забранителния списък за гостите.

Обичайната провокаторка Илияна Беновска пък поиска да интервюира Кьовеши точно когато Панов изнасяше слово. Гостенката първо отказа, после прие, стига останалите журналисти да нямат против, но те бяха категорично против. Макар че ден по-рано румънската прокурорка беше приета от президента Румен Радев, той не присъства на конференцията. "За разлика от госпожа Кьовеши, аз нямам зад гърба си българския Клаус Йоханис (румънския държавен глава)", коментира Лозан Панов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във