Банкеръ Daily

Общество и политика

Българите в Украйна настояват за преброяване

Представители на българите в Украйна от областта на Запорожие се срещнаха днес с народни представители от парламентарната група на „Обединени патриоти“ и поставиха пред тях редица проблеми на общността ни там. В срещата участваха председателят на парламентарната група Волен Сидеров, секретарите Борис Ячев и Юлиан Ангелов, както депутатите доц. Милен Михов и Борис Вангелов.

Нашите сънародници, водени от Иван Григоров, заявиха не само проблемите, но и излязоха с конкретни предложения. Сред тях бе провеждането по време на българското европредседателство, през март, на българо-украински икономически форум. Народните представители от „Обединени патриоти“ приветстваха възможността на този форум, който ще се проведе в Украйна да се презентира не само българската икономика, но и възможностите за работа на нашите сънародници от Украйна у нас.

По време на разговорите се роди идеята за преброяване на нашите сънародници в Украйна. „В Запорожието има 29 български села, но реално ние не знаем колко са българите – някъде се посочва 50 000, другаде, 150 000, няма точна статистика“, посочиха гостите.

След дискутираните теми бе и проблемът с изучаването на българския език в Украйна, който продължава да тревожи нашите сънародници, въпреки поетите от държавата ангажименти да се запазят правата на малцинствата. Беше обърнато и внимание на засилване ролята и възможностите на навлизането на българска културна програма сред нашите сънародници.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във