Банкеръ Daily

НСИ:

Българите ще бъдат под седем милиона души догодина

Догодина българите ще бъдат под 7 милиона души, прогнозира Магдалена Костова от Националния статистически институт, предаде БНР. Основната причина за намаляването на населението у нас е отрицателният естествен прираст: "Умират повече хора, отколкото се раждат. Миграцията също има своя принос, тъй като предимно мигрират млади хора в активна възраст, жени във фертилна възраст".
Националният статистически института започва подготовка за следващото преброяване на населението, което ще се проведе през 2021 г. Най-вероятно преброяването ще бъде със смесена методология – попълване на анкетите онлайн или чрез посещение на преброители по домовете.
От Националния статистически институт все още не са решили дали в следващото преброяване на населението да има въпрос за етническа принадлежност и майчин език. Ако бъде решено, тези питания ще влязат във въпросника през 2021 година, гарантира ръководителят на ведомството Сергей Цветарски.
"Дали въпросите, които са свързани с етническата принадлежност, са нещо, което може да застраши някого, било в личен план, било в някакъв групов партиен и т.н. план – това са неща, които ние искаме да обсъдим с всички, за да може да обясним важността и полезността на тази информация, която ще се събере".
Обсъждат се три възможни времеви периода за преброяването през 2021 година, като желанието на националната статистика е да няма съвпадение с изборите, обясни заместник-председателят на института Диана Янчева. Предложението е за три дати.
"Едната е януари – февруари 2021-ва, втората е май 2021-ва и третата е ноември – декември 2021-ва".
Преброяването на населението се извършва на всеки десет години, като до октомври тази година ще бъде внесен законопроект. Чрез него трябва да бъдат решени редица спорни въпроси – включително и каква методология на събиране на данните да се използва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във